Nya Bergérus-bloggen 3.0

Varmt välkommen till min blogg! Jag heter Anders ”Abbe” Bergérus och är Socialdemokratiskt 1:e ombudsman i Värmland. För mig handlar politik främst om samhällsförändring. Jag ska så konstruktivt och drivande som möjligt försöka, att med egna ord beskriva viktiga händelser, uttrycka åsikter och skapa debatt.

2005-03-31

Skolmaten viktig - för en bra start i livet

Tony Blair och Jamie "Nakna kocken" Oliver - för bättre skolmat!
Socialdemokraterna i Storbrittanien lyfter upp frågan om skolmaten på dagordningen inför det förestående parlamentsvalet, som troligen kommer att äga rum i maj. (Klicka på den oranga rubriken så kommer du till artikeln)

Labours Ruth Kelly, som är parlamentsledamot säger:
"Britain's future depends on our children. Labour believes the start children get in life is vital. School meals are an integral part of the school day and should provide our children with nutritious lunches and more balanced diets. "

Bert blev bortstött

Bert Karlssons tid som Folkpartist blev kort. Medlemsansökan blev motad redan i dörren.

För DN beskriver Bert Karlsson det bemötande som han fått från Johan Jakobsson, partisekreterare hos (fp), på följande sätt:
- Jag blir så djävla trött på dem, de är så oförskämda. Vem som helst få ju inte bli medlem där tydligen.

2005-03-30

Biltullar omodernt

Nu verkar det tyvärr bli biltullar för oss som av olika skäl ska resa in till eller igenom Stockholm. Tyresöbor reser i hög omfattning ut från kommunen för att tjäna sitt levebröd. Vanligast är att resa till Stockholm, Solna eller annan norrkommun. Skälet för att välja bilen är för vissa att tjänsten så kräver. Och för de allra flesta så handlar det om tidsbrist.

Stockholmsregionen har redan idag de längsta arbetsresorna. Räknat i tid. Bilresor är ingen ekonomisk hit med de bensinpriser som råder. Få som kan välja kollektiva resor väljer bilen.
Ett mer modernt sätt är att bygga ut och förbättra kollektivtrafiken, göra den till ett attraktivt alternativ. Istället för att tvinga eller straffa människor.

Jag tror också att ett och annat företags ekonomichef skulle argumentera flitigt för att tjänsteresor genomfördes med kollektivtrafik framför, egen bil eller taxi - om det lönade sig. Tid är pengar.

Regionen och miljöintresset behöver förföra resenärerna. Och det kan bara ske med sköna trafiklösningar.

Marit, Mauricio, Stella och nu Bert...

Det började framgångsrikt med att Marit Paulsson gick med i folkpartiet och kandiderade till Europaparlamentet och åstadkom 1999 års valskräll. Sedan dess har Mauricio Rojas kommit via en kort sejour i moderaterna, därefter Stella Fare efter att ha representerat Stockholmspartiet som dess borgarråd i den förra borgerliga stadshusmajoriteten. Och nu kommer Bert Karlsson efter uppmaning i ett magasinsprogram.

Vem står näst i tur? Min artighet avhåller mig från att spekulera. Nej, jag ska inte...

2005-03-29

http://www.jobdumping.de/

Nu finns det en ny Internetsajt – med affärsidén att förmedla jobb. Det som är nytt och som är cyniskt, är att kompetens är ett sekundärt kriterie. Den som kan tänka sig att arbeta för lägsta lönen – är den som får jobbet.

I arbetslöshetens spår, har detta blivit en realitet i Tyskland.
Och de hymlar inte ens i namnet med vad de sysslar med: jobdumping.de

Förutom att metoden cyniskt utnyttjar människor, så kommer det på sikt leda till allt svagare företag och försämrad konkurrenskraft i näringslivet. Effektivitet, utveckling, investering och förädling kommer att försvinna som konkurrensmedel. Istället för att olönsamma företag försvinner, så ska människor slås ut.

Och idag har (m) bytt kulturpolitik...

Fredrik Reinfeldt vill ge mer skattepengar till kulturen
Fredrik Reinfeldt skriver på debattsidan i Svenska Dagbladet att: "Marknadsekonomin ger inte svaret på människans alla frågor. Samhället byggs också med moral och kultur"

Reinfeld vill ge landets kulturarbetare större möjligheter att verka, upprusta nationalscenerna och prioriterar ungdomskulturen.

Är MUF informerade?

Regeringen vill satsa på utbildning av arbetslösa

Idag rapporterar Ekot uppgifter om att regeringen vill satsa ytterligare 150 miljoner i år som ska ge 2000 fler Ams-utbildningar. Regeringen föreslår också ytterligare 10 miljoner för att invandrare som vill, ska kunna komplettera sin yrkesutbildning.
Det är viktigt att tidigt bryta arbetslösheten så att den inte cementeras i långtidsarbetslöshet. Det är också viktigt att komma ihåg att det mindre och mindre handlar om konjunkturfrågor och alltmer om förändringar och strukturfrågor. Och för att möta nya strukturer på arbetsmarknaden så finns det bara ett svar. Utbildning.


De flesta förkovrar sig successivt. Moderna arbetsgivare ser till att deras medarbetare får relevant fortbildning. Där fortbildning valts bort så blir effekten inte sällan att gapet mellan kunskap och efterfrågan blivit alltför stor. I andra fall så försvinner jobben helt och då behövs utbildning för en ny väg i arbetslivet.

Därtill finns förslaget att arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös ska få avdrag på skatten i 18 månader.


Arbetslösheten ska bekämpas. Alla nivåer i samhället behöver lägga mer tid på det. Arbetsförmedlingen bör särskilt prioritera ungdomsarbetslösheten.

2005-03-28

Aftonbladets debattsida - sämre och sämre

Aftonbladet har möblerat om på sin debattsida. Två språkrör har tagit plats, Lotta Gröning och Johan Hakelius. Tanken är säkert god att göra debattsidan mer interaktiv, med omröstningar om vilka som ska få skriva de kommande artiklar.

Tyvärr känns det som två tonårsföräldrar, som har i uppdrag att ordna en klassfest för ett gäng 15-åringar. Föräldrarna tycker att de är dö-hippa, ungdomarna är inte lika övertygade.

Aftonbladets ledarredaktion är en av de bästa inom (s)-pressen. Den är till skillnad från Arbetarbladet, Dalademokraten med flera, inte bara en massiv uppvisning i gnäll och allmän EU fientlighet. Den har varit kritisk och pådrivande (även om jag inte gillar allt de skriver, men det är en annan sak).

Aftonbladet har i många andra avseenden varit framsynta. TV-bilagan är ett exempel, Sportbilagan och sportbladet andra. Och den mest framgångsrika delen är enligt min uppfattning aftonbladet.se .

När det gäller debattsidan så är detta den andra försämringen. För några år sedan flyttade "sidan 3" och blev "sidan någonstans jättelångt bak". Den förändringen gick att förstå eftersom sidan tre är en oerhört attraktiv annonsplats.
Men debattsidan i pop-version känns inte som att Aftonbladet vårdar sitt varumärke.
Andra arenor kommer att vara mer attraktiva för de som kan välja plats för publicering. Trots Aftonbladets upplaga och geografiska spridning.
Eller är det en medveten strategi, att även debatt och politik ska vara en del av nöjessidorna? Ett första steg mot att avskaffa ledarsidan?

Idag så låter Aftonbladet författaren Bengt Pohjanen att uppmana människor att valskolka 2006. Ibland så tvivlar jag på min egen förmåga, är det jag som inte begriper, som inte förstår. Men inte idag, det var länge sedan jag kände mig så säker på att något var så genuint genomkorkat!

Däremot är jag fortfarande förvånad. Och det händer minsann inte ofta.

2005-03-27

Granska ännu mer!

Det är bra att Expressen och andra tidningar granskar politiska företrädare på olika nivårer. Det är också rimligt att (s) blir granskade i större omfattning. Vi är största parti och har faktiskt fler företrädare.
Den enda invändningen som jag har är den näst intill obefintlig granskaningen av borgerliga företrädare. Inte sedan Bildts dagar har en borgerlig företrädare setts som en mer möjlig statsminister än Reinfeldt. Varför granskas inte Reinfeldt?

Om vi räknar bort Svenska kyrkan, katolikerna, pingstkyrkan och andra vanliga samfund, så funderar jag ibland över vilka borgerliga företrädare som hör till Livets ord eller andra sektliknande organisationer? Finns det några kopplingar till den kristna högern i USA? Har i så fall deras värderingar smittat av sig i Sverige?

2005-03-25

Ibbe har också varit ung

Ingen försvarar ett porrklubbsbesök av en politiker. Samtidigt kan man fundera över vilken läkningstid, förlåtelsetid ett brott mot de moraliska normerna har. De flesta brott,utom mord är överspelade efter tio år. För mord är tiden 25 år. Ibbe som är ett hyggligt ungt statsråd, var för ÅTTA (8) år sedan ute på dåligheter. ÄR DET RELEVANT ATT TA UPP IDAG???

Visst ska politiker granskas. Jag tycker vi ska vara glad över att vi har massmedia som har tillträde och kan granska oss förtroendevalda. Det är mycket bättre och effektivare än någon lagstiftning. Men media behöver fundera över vilka politiskt förtroendevalda de ska ha i framtiden. Ska det bara vara personer som gått från pampers direkt till Armani, utan att passera jeans? Som gått från söndagsskolan direkt till högskolan, utan att passera högstadiet?

Jag har i detta forum, tidigare varit oerhört tydlig, med att medias granskning av partierna är bra, jag har bara haft en invändning, och det mot den ensidighet som präglat granskningen. Vissa journalister verkar just nu gå i någons ledband. Inte fri journalistik, utan husses hund!

Sådant oroar betydligt mer än en valförlust för (s), ty det är en förlust av den demokrati som många tar för givet. Just nu känns demokratin underordnad andra krafter.

2005-03-22

Framåt för (s) i Storbritannien

Tony Blair och Labour förstärker sin ledning över det konservativa torypartiet. Det visar en opinionsundersökning som redovisas i dagens The Guardian. Labour får 40 procent, mot 32 procent för det konservativa torypartiet.

Oroande nymoralism - Friskola rev ut sidorna om sex- och samlevnad i läroböckerna

Aftonbladet rapporterar att en skola i Sundsvall har ägnat sig åt att riva ut avsnitten om sex- och samlevnad i elevernas läroböcker. Skolverket riktar kritik mot skolan.

Är detta ännu ett exempel på tudelningen i samhället. Där den ena flanken består av Big Brother och andra dokusåpor som har sprit och sex högst på agendan. Och den andra kanten ett spritt kluster av blandade ytterligheter med religösa sekter, nymoralister och högerextrema, som var för sig försöker tänja gränserna åt andra hållet, genom att göra sex till något som bör beläggas med skam, såvida det inte sker inom äktenskapets hägn och med syftet att säkra mänsklighetens återväxt.

Är nästa steg att bränna böcker på bål, föreslå förbud mot aborter och börja förfölja homosexuella?

Lars Asplund - välkommen in i debatten

Vill med dessa rader hälsa Lars Asplund, partivän och pensionär välkommen som bloggare. Som sagts tidigare. Om fler deltar i samhällsdebatten, i diskussionen och i samtalet- Så blir både opinionsbildningen och politiken starkare.

Lars har sedan tidigare också en egen hemsida: http://web.comhem.se/~u98800443/ och är också till proffesionen "dataproffs".

2005-03-19

Blåsa ballong

På förmiddagen idag lördag så blev jag för första gången på flera år stoppad av polisen för nykterhetskontroll. Det var stor kontroll på parkeringen under Konsum i Tyresö centrum.
Det är oerhört viktigt att få bort de som kör onyktra på vägarna. Det är utmärkt att Polisen genomför kontroller tycker jag.

Kul att sätta trender...

Tyresöpolitiken har fått sin andra politiska blogg. Det är kristdemokraten Patric Rylander som har börjat blogga. Det är bra att fler följer efter. Det är bra för väljarna och jag tror att det är bra för både debatten och diskussionerna i Tyresö om det kommer fram nya arenor för den lokala politiken. Det behövs!

Välkommen in Patric!

2005-03-17

30 km hastighetsgräns i Lindalen

Idag har jag träffat Sven Kristoffersson som leder trafikgruppen inom Lindalens egnahemsförening. Jag informerade Sven om att vi Socialdemokrater, i Tyresö kommuns tekniska utskott, kommer att agera för att Lindalen blir försöksområde för 30 km hastighetsgräns.

Ett av skälen för att vi har valt just Lindalen är det gedigna grundarbete som föreningen har gjort. De har en majoritet bakom sig i området, de har genomfört en väldigt bra enkät i området. Dess reultat säger att 96% av de boende vill ha 30 gräns. Läs gärna mer om undersökningen på deras hemsida.
www.lindalen.nu och klicka på trafikgruppen.

Jag och Sven var också överens om vikten av att hitta kompletterande sätt att förbättra trafiksäkerheten på. Avsmalning vid övergångsställe vara en relevant insats för ytterligare förbättra säkerheten, inte minst för områdets barn.

2005-03-15

”Kollektivavtalet – min trygghet”

Jag vill med dessa rader uppmana alla som har möjlighet att delta i den manifestation om de svenska kollektivavtalen, som arrangeras av Byggnadsarbetareförbundet, Elektrikerförbundet, Målareförbundet och Fastighetsanställdas förbund. Se inbjudan nedan.

Det är viktigt att vi blir många som visar att svenska kollektivavtal behövs på arbetsmarknaden.

SIFO har i en undersökning ställt frågan:
Bör svenska fackföreningar genom blockader hindra utländska företag från att utföra arbeten i Sverige om de inte skriver på svenska avtal?
- 60 procent av de tillfrågade svarade JA på den frågan.


Inbjudan till Manifestation:
”Kollektivavtalet – min trygghet”

Den senaste tiden har kollektivavtalen angripits från starka krafter i vårt samhälle. Det är därför av stor vikt att vi står enade i vår kamp för kollektivavtalen som ger oss rättvisa och trygga arbetsvillkor. Var med och visa ditt stöd i vår manifestation!

När:
Torsdagen den 17 mars
Samling:
Sergels Torg kl 09.00-10.00
Avmarsch:
kl 10.30
Avslutning:
Ca kl 12.30

Tåget går från Sergels Torg via Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, Strömbron och till Mynttorget.

På Sergels Torg blir det musikunderhållning och det kommer att serveras kaffe/te/choklad och bullar.

På Mynttorget kommer bland annat arbetslivsminister Hans Karlsson och medlemmar från de arrangerande fackförbunden att tala.

Jag hejar på både familjen och feminismen

De konstiga. Konservativa och frasradikala. Kd och tja...
Det är inte ofta det händer i Sverige. Men ibland så uppstår en debatt mellan de riktigt onormala i svensk politik. I ena ringhörnan återfinns den konservative Göran Hägglund, partiledare i (kd) som ger uttryck åt någon slags antifeminism. Och i den andra återfinns en samling kvinnor med bland andra Aftonbladets krönikör Åsa Mattson som i ett pratminus anger att hon vill riva upp kärnfamiljsidealet.
"– Jag är emot den traditionella patriarkaliska kärnfamiljen och jag är för att bryta upp den."

Göran Hägglund och Gudrun Schyman (som också sagt konstiga saker om familjen) har samtidigt mycket gemensamt. De verkar vara beredda att göra nästan vad som helst för att komma ur sin egen mediaskugga. Eller också är det värre än så, de kanske står för de åsikter de torgför.

Normalt. Mellanmjölk. Villa-Volvo-Vovve. Sossarna...
- Jag tror att de allra flesta önskar leva i en vanlig familj. Och en vanlig familj får tack och lov se lite olika ut idag. Mamma, pappa och två barn. Varannan vecka helt ensamstående och varannan vecka ensamstående med tre barn. Mamma, mamma och ett barn. Och så vidare.
- Oavsett hur familjen exakt har formerats, så tror jag att de flesta efter förmåga vill dela upp arbetet i hemmet på ett så jämlikt och rättvist sätt som möjligt. Det är förskola och fritids, hämta och lämna, städa och diska. Kämpa för sig och de sina. Men också att själv (som man eller kvinna) få växa och utvecklas i arbetslivet. Den vanliga vardagen.

- Det är väldigt få som drömmer om en hemmafrutillvaro finansierat av vårdnadsbidrag eller som vill prioritera skatteavdrag för hemhjälp om det ställs mot andra gemensamma insatser i samhället.

2005-03-14

För Moderaterna var det bättre förr. Bliv vid din läst.Insändare skickad till Mitt i Tyresö

Insändare som jag har skickat till Mitt i Tyresö:

För Moderaterna var det bättre förr. Bliv vid din läst.
I Moderaternas tidning ”Vi i Tyresö” - så återfinns en tecknad serie. Oavsett om det är samhällssatir eller något som ”inte betyder någonting” – så finns den där. Och Moderaterna är Tyresös regerande parti, de ger ut en tidning, och den står väl rimligtvis för något?
Jag har inga svårigheter med det raljanta, men det är inte okey att sprida fördomar!

Indirekt så försöker Moderaterna motivera gammal högerpolitik med fördomar om att det inte spelar någon roll om man inte kan läsa när man ändå ”bara” ska bli snickare. Att dyslektiker skulle vara särskilt händiga.

- Ett bristande skolsystem kan kraftigt försvåra för en dyslektiker, men med rätt stöd och ny teknik så är det ingen skillnad i förmågan att lära in.

Dalskolan utgör ett gott exempel, när de genom att ta frågan på allvar genomför en kvalificerad undersökning av de elever som skolan misstänker kan vara dyslektiker. Dalskolans lärare hanterar dyslexi på ett pedagogiskt och proffsigt sätt, skolan ger möjlighet att få låna en ”egen” bärbar dator. Detta innebär att elever med dyslexi ges förutsättningar att förbereda sig för studier både på gymnasie- och högskolenivå.

I den gamla världen så var rådet ofta att skaffa sig ETT riktigt yrke. I den nya kommer en löntagare att utveckla, fortbilda och byta spår FLERA gånger under ett yrkesliv.

Idag är det en bråkdel som många typografer som för 25 år sedan. Trenden är inte färre tidningar, snarare den motsatta med fler editioner av samma tidning.
Saab gör fler bilar idag, på avsevärt färre anställda. Utveckling av arbetsorganisation och tekniska processer är en förutsättning för ekonomisk utveckling i Sverige.

Det är viktigt att människor klarar att möta både ny teknik, ny kunskap, nya jobb och en ny tid. Så att fler kan arbeta och bidra hela vägen tills de uppnår ålderspension. Därför kräver dagens praktiska gymnasieprogram mer teori än gårdagens.

2005-03-13

SIFO: Det är arbetslösheten inte skattehöjning eller gran(s)kning

Socialdemokraterna rasar 5 procentenheter i senaste SIFOn. Orsaken till tappet, för det är definitivt ett ras, diskuteras i media och dess analys av förändringen är orsakad av att Perssons och Nuders avisering om en skattehöjning på lång sikt. Marita Ulvskog menar att det beror på en orättvis granskning av (s). Någon ytterligare antar att det beror på alltför intimt samarbete med (mp).

Ulvskog har både rätt och fel. Rätt i den meningen att media inte granskar de borgerliga partierna, dess företrädare eller dess allierade. Däremot har hon fel när hon påstår att (s) granskas på ett orättvist sätt. De som gör dumma saker, säger dumma saker får räkna med att också beskrivas på ofördelaktigt sätt. Journalister skriver bara det vi säger och gör. Men visst är granskningen ensidig!

Till skillnad från Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Marita Ulvskog, så har inte jag något bakgrundsmaterial. De analyser jag hitintills läst ger vid handen att det är rätt mycket av gissningar.

Min bedömning (läs gissning) är att det snarare handlar om för lite aktivitet på det område som berör människor mest, nämligen att bekämpa arbetslösheten.
Politiken kan inte ägna sig åt att reagera. Det handlar om att agera.

Det utspel som Nuder gjorde på Harpsund är rätt och riktigt. Det kommer förhoppningsvis att innebära ett nappatag i kampen mot arbetslösheten. Även om den inhemska efterfrågan kommer att bidra till att få ner arbetslösheten så är det viktigt med någon form av offensivt paket för att bekämpa arbetslösheten.

Det är också dags att Arbetsförmedlingen börjar ägna sig åt att bekämpa arbetslösheten, särskilt ungdomsarbetslösheten. Och struntar i friåret! Det kan de ägna sig åt på lediga stunder.

2005-03-11

Det som var viktigt i tisdags, är viktigt också idag!

I tisdags var det internationella kvinnodagen. På olika sätt så uppmärksammades vikten av jämställdhet och alla människors lika värde, som det ytterst handlar om. En viktig dag.

Nu några dagar senare är det minst lika viktig att hålla kvar fokus. Kanske inte med manifestationer och andra stora gester, utan att i den egna vardagen och i den politiska vardagen - tänka med det perspektivet när beslut ska fattas.

Socialdemokraternas nye partisekreterare startade sitt nätverk:
http://www.feministas.se/
- Jag hade inte trott att det skulle bli en sådan otrolig framgång. Media speglade en bild om att skulle vara taktiskt och bra för det Socialdemokratiska partiet. Det är nog en korrekt analys att det gagnar partiet, men det är inte orsaken till att nätverket bildas. Skälet är samhällsförändring. Den dag partiet sätter taktik före viljan att förändra, så är det samtidigt otaktiska.
Det som är så oerhört betydelsefullt för jämställdheten, är att Sveriges största och regeringsbärande parti så tydligt sätter ned foten. Då händer det saker.

Som en liten kontrast: Kommer ni ihåg när Bo Lundgren (m) (han som var före Reinfeldt) kom ut och berättade att han också var feminist. Individfeminist.

2005-03-07

Heder åt Birgitta Olsson (fp)

Inom Folkpartiet förs just nu en politik som baseras på testballonger och allmän populism. Invandare som kritiserar invandrare och som ska bevisa att de är hårdare och mer oförsonliga än vad någon annan etablerad politiker vill eller kan vara.

Jag är inte liberal, utan Socialdemokrat. Men när Birgitta Olsson (fp) uttrycker kritik mot sitt eget parti, så imponerar förmågan att använda sin socialliberala ideologi istället för lättvunnen populism. Birgitta Olsson är att beundra.

Viktig motion om en schysst arbetsmarknad i Tyresö

Idag har jag och Thomas Henriksson lämnat in en motion som handlar om hur Tyresö kommun ska bidra till att företag inte utnyttjar människor och använder det som konkurrensmedel. Främst handlar det om när företag och människor från andra länder tar uppdrag i Sverige där löntagarna fått arbeta för en lön långt under avtalsenliga löner i Sverige.

Det var det som hände i Vaxholm och det vill vi inte ska kunna hända i Tyresö.

Visst är det bra med ökad konkurrens, nog är det bra när människor och företag kommer hit från andra EU länder, men det kan aldrig vara bra om det sker genom att löntagarna ska bekosta företags oförmåga att vara konkurrenskraftiga. Det är också viktigt för inte minst småföretagen med en konkurrensen som sker på lika villkor, oavsett om det är inom landet eller med utländska företag som är verksamma i Sverige.

Dessutom visar erfarenheten att med en politik som leder till lönedumpning, så avstannar drivkraften för utveckling av både teknik och arbetsorganisation.


Nedan återfinns motionen i sin helhet:


MOTION: Komplettering av kommunens upphandlingsregler
Den arbetsrättsliga tvist som under hösten 2004 varit aktuell i Vaxholms kommun gör det nödvändigt att se över kommunens upphandlingsregler. Tvisten som har handlat om att kravet på svenska kollektivavtal ska tillämpas på arbetsplatser i Sverige har kraftigt försenat ombyggnaden av en kommunal skola.


Det är mycket viktigt att kommunen som en seriös offentlig upphandlare agerar enligt de spelregler, som gäller på den svenska arbetsmarknaden. Till skillnad mot de flesta andra länder i Europa har Sverige ingen lagstiftning om minimilöner. Denna fråga har istället överlåtits till arbetsmarknadens parter, och rent praktiskt sker detta genom kollektivavtal som reglerar löner och anställningsvillkor.

Möjligheten att som offentlig upphandlare ställa krav på kollektivavtal stärks också i EUs nya upphandlingsdirektiv, där bl a följande sägs i punkt 34:
"Gällande lagar, förordningar och kollektivavtal rörande arbetsvillkor och arbetarskydd, på såväl nationell nivå som gemenskapsnivå, är tillämpliga vid fullgörandet av ett offentligt kontrakt, om dessa bestämmelser och tillämpningen av dem överensstämmer med gemenskapsrätten."


Det har i olika sammanhang hävdats att kommuner och landsting ej kan ställa krav på kollektivavtal, men faktum är att frågan enbart prövats juridiskt en gång (1996). Och då i ett fall som inte har speciellt mycket att göra med de problem vi ser idag och som blivit tydliga i byggnationen i Vaxholm.

Självklart ska vi ha en stor öppenhet mot att företag från andra länder ges möjlighet att utföra tjänster och entreprenader i Sverige, men det ska lika självklart ske på samma villkor som gäller för svenska företag. För kommunen är det också viktigt att se till att spelreglerna är klara, så att vi inte hamnar i en långdragen tvist på det sätt som skett i Vaxholms kommun.
Socialdemokraterna i Tyresö föreslår


Att Tyresö kommun kompletterar gällande upphandlingsregler så, att vid upphandling av varor eller tjänster, som skall produceras i Sverige, skall det framgå tydligt i anbudsunderlaget, att ett av kraven för anbudets antagande är, att leverantören tecknar svenskt kollektivavtal.

För den socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen i Tyresö

Thomas Henriksson och Anders Bergérus

2005-03-01

Ett år som oppositionsråd. Hurra! Hurra!

Idag har jag varit Socialdemokraternas oppositionsråd i Tyresö i prick ett år. Det har varit ett oerhört lärorikt år. Fyllt av nya intryck. Hur ska jag värdera alla intryck? Vad är viktigt och vad är information som leder fel. Även om jag visste att det skulle bli svårt att se resultat av det arbete som lagts ned, så försöker jag ändå.

För visst har arbetet påverkat politiken i Tyresö på flera sätt, trots att vi är i opposition. Det viktigaste är ändå att främst ta sin utgångspunkt från Socialdemokratiska värderingar. Då blir de politiska ställningstagandena också bra.

Att ibland låtsas att vi är i majoritet är klokt. Annars blir det mest käbbel och gnäll. Och vem vill lyssna på en gnällmåns?

Nu känns det som att den politiska temperaturen börjar stegras. Varför vet jag inte, men opinionsmätningarna duggar allt tätare. Tonläget blir allt skarpare. Eller också är det bara min upplevelse för att jag känner att det snart bara är ett år kvar till valdagen 2006.

Det börjar onekligen bli spännande, snart börjar valrörelsen!