Nya Bergérus-bloggen 3.0

Varmt välkommen till min blogg! Jag heter Anders ”Abbe” Bergérus och är Socialdemokratiskt 1:e ombudsman i Värmland. För mig handlar politik främst om samhällsförändring. Jag ska så konstruktivt och drivande som möjligt försöka, att med egna ord beskriva viktiga händelser, uttrycka åsikter och skapa debatt.

2005-05-30

Dystert med nej i Franska folkomröstningen

"Chirac störste förloraren - men Raffarin syndabock" utropar DN. För min del anser jag att löntagarna i europa, EU medborgarna är de som kommer att förlora mest.

Vinnare är kapitalismen som "slipper" en starkare politisk motkraft. Vinnare är sannolikt även det som brukar kallas Pax Americana. Kanske inte formellt. Men det franska nej utslaget riskerar att försvaga Europa mer än vad ett ja utslag hade stärkt Europa.

Europa behöver mer samarbete, inte mindre. Europa behöver i globaliseringens tidevarv en mer modern arena, inte en försvagad position.

Detta känns mer dystert än när Sverige sa av sig inflytandet över EMU, genom att rösta nej till Euron. Det oroande är som sagt inte det formella utan vilka andra mekanismer som reagerar och vad det får till följd.

Nej till tillfälligt bygglov för husvagnar i Skrubba

Kommunstyrelsen beslutade i torsdag att avstyrka till fälligt bygglov för husvagnslägret på gamla soptippen i Skrubba. Skälen återfinns i nedanstående brev till Stockholms stad:


Stockholms stad
Stadsbyggnadskontoret
Ytterstadsavdelningen
Box 8314
104 20 Stockholm


Remiss från Stockholms stad angående lov för tillfällig åtgärd för uppställning av husvagnar i Skrubba
Ert dnr 2005-06506-571, Vårt dnr 2005 KSM0471

Tyresö kommun avstyrker frågan om lov för tillfällig åtgärd (längst t o m 2005-08-31) för uppställning av husvagnar i Skrubba.<
Tyresö har sedan ett par år ett konstruktivt utbyte om Skrubba-området med grannkommunerna Stockholm och Nacka i den s k LÄSK-gruppen (Lindalen-Älta-Skrubba). LÄSK-gruppen diskuterar intressanta utvecklingsmöjligheter för området där kommunerna möts. Gruppen har också blivit ett viktigt forum för utbyte i små och stora frågor och inte minst en kanal där allt som pågår i området ventileras och diskuteras. Kommunstyrelsernas ordförande i de tre kommunerna utgör styrgrupp för LÄSK-samarbetet.

SWECO VIAK har på uppdrag av (dåvarande) gatu- och fastighetskontoret i Stockholm genomfört en miljöteknisk markundersökning av tippområdet i Skrubba. Av undersökningen från november 2004 framgår bl a att det finns kraftigt förhöjda halter av arsenik, bly, kadmium, koppar, krom, vanadin och zink inom området. I en punkt uppmättes halter av arsenik som var mer än 370 ggr riktvärdet för MKM GV (mindre känslig markanvändning med grundvattenuttag). I en annan punkt har cancerogena PAH i en halt överstigande riktvärdet påträffats.

Följande citat angående deponin är hämtat från kapitlet "Akut behov av åtgärder".

"Inom området finns risk för att akuttoxiska halter föroreningar förekommer. Området är idag inhägnat, men det finns tydliga tecken på att dumpning fortfarande sker. Så stora föremål (fordon och skrymmande avfall) påträffas att man kan misstänka att de har införts genom grinden eller stora hål i staketet. Att grinden hålls låst med hänglås borde hindra nyttjande av deponin, men det verkar inte ha varit fallet. Det finns även tecken på att människor har tagit sig in på området och till exempel utnyttjat området för motorcykelkörning.

Eftersom det finns hälsofarliga ämnen i marken bör dels inhägningen repareras och man bör även förhindra att obehöriga kan ta sig in genom grinden.

Om man inte kan se till att människor inte har tillträde till deponiområdet bör man som försiktighetsåtgärd övertäcka de förorenade massorna för att förhindra direktexponering."

Med ledning av utredningen har Stockholms stad förklarat marken vara för förorenad för att kunna bygga en väg på. Tyresö kommun finner det anmärkningsvärt att Stockholm inte anser sig kunna bygga väg över det förorenade området samtidigt som man kan upplåta den för människor att bo på, om än tillfälligt.

Tyresö kommun anser det också mycket olyckligt att informationen till kommunen (invånare, politiker och tjänstemän) varit obefintlig. Kommunen fick kännedom om ärendet vi media. Etableringen av husvagnarna skedde efter anvisning av Stockholm stad.

Tyresö kommun har mottagit klagomål från närboende om att de som bor på campingen bränner elkablar. Stockholms miljöförvaltning har informerats om detta.

Av erfarenhet vet alla att tillfälliga lösningar kan ha en tendens att bli permanentade. Det gäller särskilt frågan om svårplacerade verksamheter. Av projektbeskrivningen framgår bl a: "Socialtjänsten valde att ge dem vad de önskade: bajamajor, containrar och el på Skrubbatriangeln. På så sätt skapades möjligheten att gemensamt med de boende finna bättre och långsiktigare boendelösningar". Längre ner anges att arbetet med personerna som bor i området går framåt, men att arbetet tar tid och inte bör avbrytas för tidigt.

Ovanstående skulle kunna tolkas som om verksamheten inte är på gång att avvecklas. Tyresö kommun vill påminna om det löfte kommunen fått av Margareta Olofsson om att verksamheten ska vara avvecklad senast den 31 augusti 2005.

Avslutningsvis vill kommunen ifrågasätta omfattningen av verksamheten. I ansökan anges att uppställningen avser ca 10 husvagnar. Vid besök på plats visar det sig att 17 husvagnar står uppställda på området, som också är mycket skräpigt. På området finns dessutom 20-25 bilar uppställda.

Tyresö kommun vill från och med nu ha kontinuerligt information om hur avvecklingen fortskrider. Denna information kan lämpligen lämnas via "LÄSK-gruppen".

För Tyresö kommun


Berit Assarsson
Kommunstyrelsens ordförande



Anders Bergérus
Oppositionsråd

Den borgerliga majoriteten träter om godis

Jag vet inte om jag ska drista mig till att kalla det sandlådenivå. Det handlar emellertid om Folkpartiets förslag om godisförbud. Det är Kristdemokraterna emot av beslutstekniska skäl. Tror jag.

Det är dock höljt i dunkel hurvida det är en majoritet eller minoritet inom majoriteten som förespråkar just detta förslag.

2005-05-28

Torgmöte

Idag lördag har Jag, Marita, Seija, Wanja, Barbro och Margareta haft torgmöte i Tyresö centrum, mitt emot Konsum. Partiet har som ambition att genomföra två timmars torgmöte varje lördag, med undantag för sommarmånaderna, påsk och liknande. Det är inte så jättemånga kommer fram och pratar, men ibland så kommer någon med ett problem eller förslag och säger att "jag vet att ni brukar stå här, så därför åkte jag ned till centrum". Det är en bekräftelse av hur viktigt det är att vara uthållig i verksamheten.

Detta var vårens sista torgmöte. Efter sommaren är vi tillbaka med lördagsaktiviteter i centrum, mellan kl 11.00-13.00.

Samhällsbyggnadsfrågor

(s) nätverk
Igår började dagen med sammanträde i Riksdagen, med (s) nätverket för samhällsbyggnadsfrågor. Det är ledamöter och ersättare i Kommunförbundets Samhällsbyggnadsberedning, en av statssekreterarna i samhällsbyggnadsdepartementet samt riksdagsledamöter från Bostadsutskottet, Trafikutskottet och Miljö- och jordbruksutskottet.
Vid gårdagens träff pratade vi mest om PBL-utredningen, det låter kanske inte så roligt, men det är viktigt och det utgör en del av politikens förutsättningar.

Partigruppsöverläggning
Därefter samlades (s) grupperna i alla beredningar i Kommunförbundet och landstingsförbundet för partigruppsöverläggning. Ilmar Reepalu som är ordförande i Kommunförbundet och kommunalråd i Malmö berättade om de hot som han utsatts för. Sedan var det aktuella frågor från olika beredningar.

Samhällsbyggnadsberedningen
Kl 12.30 började sammanträdet i Samhällsbyggnadsberedningen. Det är en spännande beredning med många framtidsfrågor på sitt bord. Igår så hanterades bland annat ärende om kommunernas ansvar i arbetet med miljökvallitetsnormer, fjärrvärmeutredningen, ökad leveranssäkerhet i el-näten vid den frågan var det extra bra att ha med min kollega från Ljungby, Claes Göran Carlsson som mer än de flesta har hanterat detta problem. Andra svåra frågor på dagordningen var miljöbilsdefinition och förnybara fordonsbränslen.

2005-05-25

Vårstämma Konsumetföreningen Stockholm

Ikväll har jag tillsammans med Birgitta Lönegård haft uppdraget att leda Konsum Stockholms årsstämma. Jag har haft förmånen att under ca 5 år tillbaka vara presidieordförande under dess stämmor.

Det brukar vara drygt 200 ombud från hela Storstockholm, som på våren behandlar årsberättelsens alla delar samt väljer ny styrelse.

Lena Ingren avgick som ordförande och ny ordförande är efter styrelsens konstituering Sune Dahlqvist.

På höststämman är det motionsbehandling.

Konsum Stockholm driver inte längre några butiker, det har överlåtits på KF som sin tur gör det genom Coop Sverige och Coop Norden. KonsumStockholm är däremot största andelsägaren i KF. Dessutom äger föreningen Atrium fastigheter som bland annat äger Farsta Centrum och en massa andra fastigheter för kommersiellt bruk - http://www.atriumfastigheter.se/.

Lönegård ny chef på Rönneberga

Birgitta Lönegård blir ny chef för Rönneberga kursgård. Det är kul för Birgitta och jag är säker på att det är riktigt bra för Rönneberga kursgård.

Birgitta är Tyresöbo, vi började ungefär samtidigt på partihögkvarteret, hon som partikassör och jag som organisationsombudsman. När jag var lokalombudsman för partiet i Tyresö så var Birgitta först oppositionsråd (som jag är nu) och senare kommunalråd (som jag hoppas bli efter nästa val).

Vi har arbetat nära varandra till och från i femton år. Det är roligt när det går bra för duktiga människor och när även andra ser det. Rönneberga är att gratulera!

2005-05-24

Ibbe besökte Tyresö

Igår kväll så var skolminister Ibrahim Baylan, i Tyresö för att diskutera "dagens – och framtidens – skola".
Det blev på många sätt ett bra möte. Lagom många för att mötesdeltagarna skulle få komma till tals och ställa frågor till Ibbe.

I korthet så hade skolministern följande budskap:
  • Mer resurser och fler utbildade och behöriga lärare i skolan är grunden för framgång.
  • I valrörelsen 2002 lovade socialdemokraterna att satsningen på att anställa 15000 fler lärare och andra specialister i landets skolor skulle fortsätta. Hittills har satsningen gått över förväntan och över 12000 fler personer har anställts i skolan och lärartätheten ökar nu för varje år.
  • Segregationen inom skolan ska brytas.
  • Alla ska ha samma chans. Det är självklart att alla skolor ska vara bra skolor. Regeringen kommer under de kommande två åren att satsa 225 miljoner kronor på de skolor som har de tuffaste förutsättningarna.
  • Trygghet och studiero ska råda i skolan. Regeringen har lämnat ett lagförslag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling i förskolan, skolan och vuxenutbildningen.
  • Det räcker inte att tydliggöra skolans ansvar för trygghet och studiero. I arbetet med den nya skollagen är lärarnas befogenheter en av de viktigaste frågorna.
  • Uppföljningen av elevernas resultat ska stärkas. Beslut är fattade om att införa individuella utvecklingsplaner för alla elever i grundskolan från vårterminen 2006. Planerna ska vara framåtsyftande och målinriktade.
  • Fokus på baskunskaperna läsa, skriva och räkna. Det är mycket allvarligt att svenska elever halkar efter i matematik och läsutveckling. Skolverket har fått i uppdrag att på olika sätt stärka läsutvecklingen och matematiken.,

Ibrahim Baylan, sammanfattade också på ett utomordentligt sätt den socialdemokratiska skolpolitiken genom att slå fast att det handlar om en kunskapsskola för alla som präglas av trygghet, lärande och studiero.

Det var ett riktigt bra möte, med en riktigt bra skolminister.

IKT-stödd undervisning

Igårkväll mellan kl 18.00-19.00 så hade (s) grupperna i Kommunstyrelsen respektive Barn- och utbildningsnämnden besök av min bloggkollega Bengt Båvegård, som arbetar med IKT stödd undervisning. Bengt berättade om hur det funkar. Entusiastiskt om vilka möjligheter som finns, men visade också på en del problem som kan finnas.

Om du vill se den presentation som vi såg och lära dig mer kan du klicka på rubriken ovan, så länkas du vidare.

Det känns spännande att få diskutera skolans innehåll och lärande, istället för att som de borgerliga gör, bara fundera över upplåtelseformen. Jag menar inte att det är helt oviktigt, men det är inte heller det som får en att brinna för skolpolitik.

Om folk tänkte på sina bostäder som moderaterna tänker skolpolitik.
Tänk om du flyttar till en ny lägenhet. Det första man pratar med släkt och vänner om är inte om det är hyresrätt eller bostadsrätt. Och framförallt så sitter man inte jämför hyresgästföreningens stadgar och boinflytandeavtal med bostadsrättsföreningens stadgar.
- Det man vill visa är väl planlösningen. Hur bra det blivit med ytor för ungarna, säger barnfamiljen. Eller. hur häftigt det är att bo i en egen lya, säger den 20-åringen. Eller. Hur skönt det är att bo i lägenhet och slippa snöskottning och gräsklippning, säger pensionären. Nästan ingen framhåller stadgar och förvaltningsstruktur.

Tillbaka till de Bengt berättade om så var min bild att IKT-stödd undervisning är ett hjälpmedel i glesbyggd, men även i ett centrumnära och befolkningstätt område som Tyresö, kan det på ett påtagligt sätt kan stärka språkutveckling både för barn med invandrarbakgrund, men även för etniskt svenska barn, när de ska lära ett främmande språk som t.ex engelska.

Jag tror också att denna teknik kan vara ett sätt att hjälpa till med läxläsning, både för att göra läxorna roligare, men framförallt för att hjälpa de elever som av olika skäl inte kan få läxstöd hemifrån.

Den viktigaste slutsatsen för mig, var att det inte längre är den tekniska utvecklingen som står i centrum, utan att fokus har förflyttats till den mentala utvecklingen.

2005-05-23

Ibbe besöker Tyresö ikväll!

KOM OCH MÖT SKOLMINISTER IBRAHIM BAYLAN

Måndagen den 23 maj kommer skolminister Ibrahim Baylan, till Tyresö för att diskutera "dagens – och framtidens – skola".

Skolan berör oss alla. Och alla har vi erfarenheter av skolan. Elever, skolpersonal, föräldrar och släktingar kommer dagligen i kontakt med skolan. Alla andra har också erfarenhet av skolan – inte minst från sin egen tid som elev.

Kom till mötet för att samtala med skolministern om hur skolan fungerar idag och hur den kan utvecklas. Din röst är viktig.

Var? Föreningsgården, Kulturcafét, Dalgränd 4
När? Den 23 maj kl. 19.00


Alla är varmt välkomna!

Städdag

Igår, söndag var det städdag hemma på min gång i Krusboda. Det betyder en massa saker. Sopa rent, rensa rabatter, så gräs. Dessutom fanns det på uppdragslistan också att snickra och måla. I vår del gången och vid de gemensamma ytorna så var föremålens skick sådana, att det bara hade inneburit konstgjord andning att snickra och måla. Det handlar istället om nyanskaffning.

Krusboda är byggt mellan 1970-75. De äldsta delarna är nu 35 år och åldern börjar ta ut sin rätt. Utseende och karaktär avgörs i hög utsträckning av det sköts om. När staketen hänger på trekvart och asfalten är lappad och lagad så sjunker helhetsintrycket.

Det som är kul med städdagar är att det skapar naturliga kontakter grannar emellan. Efter att i princip varit i ide under vinterhalvåret så kommer inte bara sopborsten och grillen fram, utan även viljan att ta kontakt och prata med varandra tinar upp.

2005-05-20

Fullmäktige igår...

Igår kväll så genomfördes kommunfullmäktige i Tyresö. Om jag inte redan var djupt engagerad och politiskt intresserad så vet jag inte vad jag hade tyckt...

För att börja baklänges. Moderaterna som leder den politiska majoriteten i kommunen, avslog (tillsammans med sina stödpartier) en motion om samverkan mellan kommun, landsting och kommunens helägda bostadsföretag. Motionen har varit uppe vid två tidigare tillfällen i fullmäktige, och egentligen argumenterade alla för innehållet.
Problemet är att de är så osäkra att de hänger upp tillvaron på formalia. Det verkar vara enklare att utse ny påve i Rom, än att bestämma något om skridskobanor eller samverkan för bättre och billigare äldreservcice i Tyresö.
Poängen i motionen var ökad samverkan mellan det allmännyttiga bostadsföretaget, kommunen och landstinget. Inget konstigt med det. Alla är vinnare. Syftet är att människor ska klara sig fler år själva (och vem vill inte det). Kommunen sparar en hel del pengar, men framförallt så vill människor klara av sina bestyr själva.

Vi antog en ganska tung investeringsbudget i full politisk enighet. Nödvändigt enligt min uppfattning. Men frågan är om den också leder till fler och nya jobb och därmed också får som bieffekt att den stimulerar ekonomin för det lokala näringslivet?

Vi diskuterade kommunens kvartalsbokslut. Lägre skatteintäkter är den viktigaste avvikelsen, vilket primärt beror på arbetslösheten i landet.

Två interpellantioner. En om tillgänglighet, handikappanpassning och en eventuell flytt av föreningsgården bort från Tyresö centrum. Den andra handlade bland annat om mobbing och droger bland unga i Tyresö.

Det som blir alltmer uppenbart är att de borgerliga verka sakna drivkraft. De vill ingenting. Goda (s) förslag läggs i karantän och tas sedan fram och omformateras till borgerliga idéer och förslag.

2005-05-19

Thomas Bodström, på besök i Tyresö

Igår så hade Tyresö besök av Sveriges justitieminister, Thomas Bodström.

Dagen började med att Thomas Bodström deltog i den ungdomskonferens på Tyresö slott som kommunens Socialtjänst anordnat. Avdelningen Ungdom och missbruk inom Socialtjänsten i Tyresö har utvecklat en metod för att arbeta med unga lagöverträdare. Det är en av flera kreativa metoder som har utvecklats där och denna har särskilt uppmärksammats i statlig utredning som överlämnades till justitieministern strax före jul.

Konferensen inleddes med att Rikard Wolf på ett känsligt och finstämt sätt svarade för inledningen med egna och tolkade sånger.

Tyresös kommunchef, Staffan Isling inledde konferensen med att hälsa välkommen till Tyresö. Sedan talade Thomas Bodström efter sitt anförande så hade han att dela ut present till några representanter för de organisationer som har tagit emot ungdomar som har avtjänat sitt straff genom arbete.

Efter Thomas Bodström uppgifter var utklarade, så följde jag med honom, först till en intervju i succékanalen 91,4 mhz – Tyresö Närradio, där Åke Sandin intervjuade Thomas.

Efter att radioinslaget bandats så begav vi oss till Tyresö gymnasium där Thomas Bodström kom till en fullsatt aula med gymnasieelever. Efter en kort inledning så fördes samtal kring de frågor som eleverna ställde. Det var ett riktigt bra arrangemang på gymnasiet.

2005-05-16

Äntligen debatt mellan Persson och Reinfeldt

Äntligen får Persson och Reinfeldt mötas i en debatt som sänds i TV. Jag tycker inte att debatter är det ultimata formatet för politik. Det blir lite resonemang och mycket att slå fast redan kända ståndpunkter. När det gäller debatt på partiledarnivå, så är dessa alltid enormt förberedda, ståndpunkterna är kända av aktiva och bevakande journalister, men inte alltid av väljarna. Vi vet också att den stora partiledardebatten sista fredagen innan valdagen, har betydelse för valutgången.

Debatter mellan (s) och (m) är också alltsom oftast bättre av två skäl. Det finns en tydlig skiljelinje mellan partierna rent idémässigt. Och de är så oerhört mycket proffsigare i sin framställan än de andra partiledarna.

Det är trist att det har tagit så lång tid att komma till skott. Att inte kunna komma överens om formerna framstår som lite omoget. Så att det nu blir av är viktigt också för att inkubationstiden varit så lång...

Den 24 maj så kommer Göran Persson visa att (s) står för den politik som möter vardagens bekymmer för morgondagens samhälle och medborgare.
Frihet, jämlikhet och solidaritet är socialdemokratins idéarv. Lika klassiska som geniala.

2005-05-15

Aftonbladets debattsida utan innehåll

Jag är ingen moralist. Jag kan förstå att en tidning skriver om Big Brother och andra dokumentära såpor på nöjessidorna, även om jag inte upplever dessa som ett nöje, men folk vill uppenbarligen läsa om detta och tidningar skulle annars tappa i upplaga. Och upplagan är grunden för dess ekonomiska existens.
Jag störs inte heller av nöjessidorna, då jag snabbt och ledigt brukar bläddra förbi dem.

Aftonbladet har tillsammans med Svd, nog en av de bästa ledarsidorna. Nästan alltid intressanta och självständiga, vilket inte betyder att jag alltid delar dess åsikter. PJ Anders Linder på Svenskan vars åsikter jag sällan delar, är knivskarp både i sin analys och i sitt språk och är enligt min uppfattning den stjärna som lyser starkast på den publicistiska himlen.

Chefen för Aftobladets samhällsredaktion, Lena Mellin, är ett annat gott exempel. Sällan snäll, men oftast skicklig - vilket är hennes jobb och hon vinner därigenom respekt.

Men...
Jag har förut skrivit om hur usel Aftonblades debattsida blivit sedan de bytte till nya debattredaktörer. Det usla har blivit sämre. Hakelius&Gröning framstår som blandning av miljöpartistiska Språkrör och programledarduon i Big Brother. Det senaste på debattsidan är listor???

Listorna introducerades i dåvarande fredagsbilagan av dess dåvarande frontperson - nöjesreportern Tom Hjelte. Han gjorde listorna till något roligt och framförallt så var listorna placerade på rätt ställe i tidningen.

Man kan fundera om nästa steg är att göra Kerstin Hallert till chef för ledarredaktionen och Helle Klein övergår till att lansera kläder i ylle under eget namn. Strumpor by Klein...

Beritsblogg

Berits blogg avser inte kommunalrådet Assarsson (m) utan Statsrådet Andnor (s) (klicka på rubriken).

Berit Andnor startade i vecka som första minister en egen blogg. Poängen med beritsblogg är inte att Andnor ska kunna massdistribuera sitt budskap, för ett statsråd finns det bättre kanaler att nå ut. Men att som minister kunna "ta tempen" på olika frågor, kommunicera och erhålla synpunkter som inte är tillrättalagda stärker en redan stark minister.

Om Tyresös moderata kommunalråd Berit Assarsson startar en egen blogg, så lovar jag att puffa även för den...

Bra Tyresöblogg

Vill på detta sätt rekomendera en bra blogg, det är min kompis, Juhani Kulo som sedan en tid tillbaka bloggar (klicka på rubriken).

Juhani Kulo är fackföreningsman, Tyresöbo, nygift och politiskt förtroendevald i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i Tyresö.

2005-05-13

Barnen i Hanviken och de handikappade på Tyda.

Denna vecka har varit ganska händelserik, en del olika aktiviteter blandat med rätt mycket av inläsning och skrivarbete. Och det fick till följd att det blev trångt om tid. Jag har varit en usel bloggare denna vecka. Därför tänke jag berätta om veckans ljusglimtar i ett samlat referat. Bättre sent än aldrig.

Måndag:
Kl. 09.00 så anlände jag Hanvikens skola. Där började jag dagen med att möta Eva som basar på skolans expedition. Sedan fick jag i rask takt möta elever och lärare i olika klassrum och årskurser.


Ettorna är på grund av vattenskada utlokaliserade till Bergfotens skola.
Femmorna skulle till Vässarö på lägerskola. I femman så jobbar min gamla skolkompis Annika som lärare. Kul.

Samtal och en del pyssel på grund av att de hemlösa som Stockholms stad har utlokaliserat till Skrubba. Och som nu eldar gammal kabel så att det osar och stinker i delar av Lindalen. Jag ordnade med en anmälan till Stockholms miljö- och hälsoskyddskontor.

Tisdag:

Årlig besiktning av familjens Volvo 945 av 1995 års modell. Besöket resulterade i återbesök. Besiktningsmannen var ovanligt nitisk och slog ned på torkarblad, glödlampor och ojämn handbrom.

På eftermiddagen träffade jag mina kommunalrådskollegor i Södertörnskommunerna. Det är ett viktigt nätverk och ett viktigt erfarenhetsutbyte, inte minst för mig som är i opposition.

Onsdag:
Förmiddagen gick åt till kommunstyrelseberedning. De ärenden som kommer att avhandlas i KS om några veckor kom till oss ledande politiker och tjänstemän i kommunen i obearbetat skick. Sedan sätter majoriteten i bästa fall ned foten och bestämmer vad som ska göras med frågorna. Och för mig som oppositionsledare så är detta en viktig arena för insyn.

Torsdag:
Dagen börjar med sammanträde om kommunförbundets projekt medborgarfokus, där Tyresö deltar. Det handlar om hur demokratin ska utvecklas och kanske än mer hur den ska distribueras.

Vid lunch träffade jag och Inger Sarensten som är Kommunals ordförande i Tyresö, Christina Zedell som är ansvarig på kommunalarbetarförbundet nationellt för facklig-politiskt arbete. Christina är en otroligt bra person och en riktig pärla!
Den facklig-politiska samverkan är på väg att stärkas i Tyresö. Det känns viktigt och det är bra för alla intressenter.

Kvällen avslutades med styrelsemöte i Tyresö Socialdemokratiska Arbetarekommun.

Fredag:
Idag så började dagen med kommunledningsmöte. Det är kommunens strategiska chefer och ledande politiker. Det är mycket delning av information. Och inte mycket till beslutande ledningsmöte.
Att de genomförs beror nog mest på att moderaterna vill hålla de andra tre borgerliga partierna vid gott mod.
Själv brukar jag få med mig något matnyttigt från varje möte.

Den andra viktiga punkten på dagens agenda var att jag deltog i Tyda Allébackens verksamhet från 11.00-13.30. Det är dagverksamheten för handikappade i Trollbäcken.

Det var lunch, samtal med brukare och personal. Kl 13.00 var det fredagskaraoke. Jag fick sjunga ”I natt jag drömde”.

Detta har varit veckans ljusglimtar! Jag ska bättra mig till nästa vecka.



2005-05-06

Etik eller moral vid ordförandeval???

Erik Slottner tvingades mot sin vilja att avgå som ordförande kristdemokraternas ungdomsförbund, rapporterar Aftonbladet. Skälet är att Slottner är homosexuell.
Slottner lämnar inte bara ordförandeskapet, utan lämnar också sitt medlemskap.

Kampen kom istället att stå mellan å ena sidan Charlie Weimers, som var en av grundarna av det högerextrema nätverket Engelbrekt. Och å andra sidan Ella Bohlin, som tidigare varit aktiv i Livets ord och som nu är med i frireligiösa Södermalmskyrkan.

Ella Bohlin vann med knapp majoritet omröstningen, med röstsiffrorna 79-76.

Som varande 41 år medelålders partiaktiv ”kommungubbe” brukar jag inte lägga mig i vad de politiska ungdomsförbunden gör.
Dock blev jag uppriktigt glad över att det dök upp två MUFare som åhörare på kommunfullmäktige. Det är faktiskt kul även när det går bra för de andra partiernas ungdomsförbund. Det behöver politiken.

Jag tror att alla politiska ungdomsförbund från tid till annan har politiska och personvalsmotsättningar, det hör i någon mening till. Men Kristdemokraternas ungdomsförbund däremot känns bara genuint obehagliga. Det är som en dålig smak i munnen, som inte vill gå bort.

Segern är vår! Socialdemokraterna vann valet i Storbritannien.

Storbritannien är att gratulera! Det ser nu ut som att Labour verkligen har vunnit valet. Om än med ett minskat antal mandat. Det är bra för Europa och det är bra för den samlade Socialdemokratin att Tony, Gordon & de andra partivännerna fick förnyat förtroende. Men allra viktigast är ändå att Storbritannien kommer att fortsätta att utvecklas i den progressiva anda som har kännetecknat New Labour.

New Labour och svensk Socialdemokrati har inte bara de grundläggande värderingarna gemensamt, där finns också en utvecklingsoptimism och en förändringsbenägenhet som är den andra komponenten för framgång.

Liberaldemokraterna är det parti som medialt har tagit ett steg framåt och som verkar ha gjort ett bra val. Intressant är att det är en sammanslagning av det tidigare Liberala partiet och ett Socialdemokratiskt parti. Det var en högerfalang inom Old Labour som bröt sig ur och bildade eget. Efter något val så gick dessa samman. Liberaldemokraterna ter sig som klassiskt socialliberalt parti, som mycket tydligt distanserar sig från det konservativa partiet. De svenska folkpartisterna borde spana på sina brittiska partikompisar. Att sitta i samma båt som moderaterna går att förstå av maktpolitiska skäl, men att de vill sträcka sig till att samarbeta med och tillhöra samma allians som (kd) är obegripligt. Att kompromissa med sin politik tillhör vardagen i ett land med sju "spelbara" partier i riksdagen. Men att kompromissa om sina grundläggande liberala värderingar är att klandra.

En annan iaktagelse är den om valsystemet i UK. Enmansvalkretsar eller "first past the post" som det kallas, skapar starka regeringar, oavsett vilken politisk kulör som regeringen har.
Dessutom innebär enmansvalkretsar ett verkligt personval som bärs upp av värderingar, när det är människor med olika värderingar och olika partitillhörighet som konkurrerar om platserna.
Det går att jämföra med valsammanräkningen i Florida när Al Gore förlorade mot Bush. Han vann striden men förlorade kriget. Det går också att jämföra med den fars som utspelade sig i Sverige efter valet 2002 , där (mp) förde föhandlingar med både (s) och mittenpartierna. Vilket (mp) har sin fulla rätt att göra. Men poängen är att det tog lång tid efter valsammanräkningen innan det var fstslaget vilket regeringsunderlag som fanns.

Sammanfattningsvis så är det bara så härligt med en Socialdemokratisk valseger. Hurra! Hurra!

2005-05-03

Ett Tyresö för alla - Mot rasism och främlingsfientlighet

Idag har jag varit på Tyresö Gymnasium tillsammans med Anna Steele Karlström (fp). Jag vet inte vilken gång i ordning vi är där, men det är både roligt och viktigt. Mötet och kommunikationen är i sig lärorikt. Att både göra något konkret och praktiskt samtidigt som värderingar förmedlas är inspirerande.

Jag har tidigare rapporterat lite mer omfattande från ett besök här på min blogg (klicka på rubriken så kommer du dit).

Idag besökte vi tre klasser. ES3, S2B och FP2. Jag gissar att vi fick förmånen att möta drygt 60 gymnasieelever under tre lektioner.

2005-05-02

”Lunchkorv och pepparrotssås ” - på Nyboda högstadium

Idag har jag varit på Nyboda skolas högstadium för att uppleva hur skolmåltidsverksamheten verkligen fungerar. Från kl 09.00-13.30 så deltog jag i arbetslaget i köket.

Förra veckan rapporterade jag om fyra timmar i köket på Njupkärrs låg- och mellanstadieskola och hur jag hjälpte till att tillaga och servera raggmunk.
Idag så var det tid att prova arbetet i skolköket på Nyboda högstadium.

Och jag kan berätta att det skiljer sig åt. Pålåg- och mellanstadieskolorna serveras förutom lunch även frukost till de tidiga fritidsbarnen och mellanmål på eftermiddagen.

Denna dag hade niondeklassarna idrottsdag på Trollbäckens IP. En tredjedel (1/3-del!!!) hade sjukskrivit sig, sannolikt för att det var just idrottsdag. Ytterligare ett antal åt på vägen mellan Trollbäcken och Nyboda, förmodligen hemma. Så detta innebär att det var ca 100 stycken färre än vad det hade planerats för.

Dagens rätt var Lunchkorv, kokt potatis och pepparrotssås med grönsaksbord därtill.
All mat utom såsen tillagade vi i köket på Nyboda. Såsen kom färdig från centralköket.

På Nyboda så serverar de riktig potatis, inte den där vakumförpackade färdigskalade minutpotatisen, utan helt vanlig tvättad potatis, samma som finns på Konsum och Ica. Jag tror att det är klokt. Det är godare, nyttigare och det kan knappast vara dyrare än ett halvfabrikat.

Skolmaten har utvecklats positivt de senaste tio åren på ett område. Mer grönsaker och sallad har etablerats. Förr så var det rivna morötter till fisken och kanske någon ytterligare gång. Däremot så har utvecklingen gått i andra riktningen med fler och mer av halvfabrikat och mindre som lagas på centralköket. Den utvecklingen behöver brytas anser jag. Och det handlar inte om pengar, utan om folkhälsa!

1 maj i Tyresö och på Björkbacken

Igår var det 1 maj. Det är inte en dag som ska firas. Julafton och midsommar firas. 1 maj är en djupt politisk dag. En dag att manifestera. I Tyresö så var det samling kl 10.00 vid Ica Granängsringen. Kl 10.30 var det avmarsch till Bollmoraängen. I år så tågade vi tillsammans med Socialdemokraterna i Nacka.

Väl framme på Bollmoraängen så inleddes själva mötet med ett kort hälsningsanförande av ordföranden för Socialdemokraterna i Tyresö, Kristjan Vaigur.

I år så hade Tyresö förmånen att gästas av biståndsminister Carin Jämtin. Enligt min uppfattning så tillhör Carin en av de politiskt skarpaste i regeringen. Hon har också en förmåga att skapa trygghet omkring sig.
Biståndsfrågorna är värderingsfrågor. Carin kunde berätta att Sverige nu blir det land i världen som ger mest per person i bistånd. Och att biståndet faktiskt betyder en massa saker i form av att minska svälten, underlätta för barn att få gå i skolan och andra oerhört basala saker.

Årets 1 maj insamling gick till I-fonden för långsiktig uppbyggnad i Asien efter flodvågskatastrofen.

Efter Carin Jämtin så blev det underhållning av Nacka Symphonic Band som kommer från den kommunala musikskolan i Nacka, därefter tal av biskop emeritus Bengt Wadensjö. Mer underhållning, nu med Tyresöbandet - Nostalgia Boys. Tal av SSUs nyvalde ordförande i Tyresö - Johanna Wahlberg. Ett andra inslag av Nostalgia Boys. Och som avslutning ett kort tal av min oppositionsrådskollega i Nacka, Gunnel Nyman Gräff.

Själv fick jag iklä mig rollen som kom-fram-och-säg. Ett uppdrag som går ut på att hålla i programmet och på respektive avannonsera aktiviteterna i programmet.

Vid tvåtiden så var jag på Björkbackens Äldre centrum för ett annat slags 1 maj arrangemang. Bollmora västra Socialdemokratiska förening och dess ordförande Kicki Helgesson hade ordnat kaffe och tårta för intresserade pensionärer som inte längre förmår att vara med och gå i 1 maj tågen. Jag höll ett kortare anförande.

Hem och laga middag till familjen. Sedan badmintonspel i en timme. I vattenfallet, duschen alltså. Kommissarie Beck på tv och en stänkare…

…Sedan somnade jag ovaggad!