Nya Bergérus-bloggen 3.0

Varmt välkommen till min blogg! Jag heter Anders ”Abbe” Bergérus och är Socialdemokratiskt 1:e ombudsman i Värmland. För mig handlar politik främst om samhällsförändring. Jag ska så konstruktivt och drivande som möjligt försöka, att med egna ord beskriva viktiga händelser, uttrycka åsikter och skapa debatt.

2006-02-28

Olof Palme

Idag är tidningar och TV fyllda av minnesbilder av Olof Palme. Detta med anledning av att det är 20 år sedan vår partiordförande och statsminister mördades.

Flera (s) bloggare har skrivit inlägg om Olof Palme. Nathalie Landin, Magnus Ljungkvist och Jonas Morian skriver alla både personligt och bra.
Men, allra, allra starkast är Dag Larsson som genom en bild och framförallt ett fantastiskt citat levandegör Socialdemokraten Olof Palme.

Jag väljer att inte skriva något personligt, utan ber er istället att läsa Dagges blogg.

Fågelinfluensa - Nu i Sverige

Läser på jordbruksverkets hemsida att aggressiv form av fågelinfluensa är konstaterad i Sverige, närmare bestämt i området kring Oskarshamns kärnkraftsverk. De säger också i pressmeddelandet att testerna visar, att det förmodligen rör sig om samma virus som cirkulerat i Ryssland och Kina.

"Under natten har fyra viggar analyserats vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala. Två av fåglarna bar på ett aggressivt fågelinfluensavirus och det innebär att fågelinfluensan nu även nått Sverige. Jordbruksverket har beslutat att vidta skyddsåtgärder i området och undersöker nu hur spridd smittan kan vara."

Mer finns att läsa i pressmeddelandet från Jordbruksverket.

2006-02-27

1 Maj 2006 - märket är här!

1 Maj 2006 - Alla ska med. Så enkelt är det! Så här ser 2006 års märke ut. Vackert tycker jag. Och bra att det har ett budskap som är framtidsorienterat.

2006-02-26

Måndagens framsida, på The Manilla Times

Akbayan Youth Holds Civil Disobedience To Defy Gloria

Akbayan Youth (SSU) på Filipinerna genomför en aktion mitt under ett statskuppsförsök. De har helt enkelt satt sig på en av Manillas större gator, med plakat och därigenom orsakat större trafikkaos än normalt. En hedervärd kamp för demokratin.

Jag kan känna, dagar som dessa, att SSU har en hel del att lära av de unga kompisarna på Filipinerna. Eller för att citera Gunnar Sträng:"Man får inte ha bästa byxorna på,när man slåss för sanning och rätt"

Jag skrev för några dagar sedan om min oro för utvecklingen i landet. Enligt vad jag har hört hitintills så har landet också haft demonstrationsförbud. Något som Akbayan trotsade och dess partiordförande Ricardo Reyes (inte partiledaren,Ronald Llamas som syns på fotot ovan i glasögon, för Akbayan har delat ledarskap) och en partimedlem till blev arresterad. Men tack vare, Akbayans internationella kontakter med arbetarerörelsen i bland annat Sverige, Norge, Finland och Tyskland, så görs bedömningen att myndigheterna inte vågar hålla kvar dem i förvar.

På bilden syns Akbayans partiledare,Ronald Llamas (5:a fr vänster)

2006-02-25

Undantagstillstånd på Filippinerna

Det råder enligt TV 4 undantagstillstånd på Filippinerna. The Manila Times rapporterar att både högerkrafter och kommunister attackerat demokratin på Filippinerna. Så här skriver dess nätupplaga:
"President Arroyo on Friday proclaimed a national emergency in the face of what the military said was a foiled attempt by right-wing soldiers and communist rebels to bring down her administration."

Själv känner jag mig mest orolig över min gode vän Beril som reste dit i onsdags och även för kompisarna i Akbayan för deras säkerhet, som naturligtvis är långt mycket mer hotad än Bertils.

2006-02-23

Hurra! Hurra! Denna Blogg fyller 1 år

I dag är det 1 år sedan Tyresös första poltiska blogg såg dagens ljus. Jag kan blicka tillbaka på ett år där prick 200 inlägg gjorts före detta. Det här är nummer 201. Så här löd det första inlägget.

2006-02-22

Ett borgarparti? Å vad ska det heta?

Läser i Aftonbladet att Leijonborg vill ha ett (1) borgerligt parti i Sverige. I själva ingressen går följande att läsa:

De borgerliga partierna borde gå till val under gemensam flagg, och använda sig av en enda partibeteckning. Det anser folkpartiledaren Lars Leijonborg - men han får inget stöd för de tankarna hos de övriga tre borgerliga partierna.

- Föga förvånande kan jag tycka eftersom jag dagligdags följer de fyra borgerliga partierna kommunalt i Tyresö. Där bestämmer i alla fall Moderaterna. Folkpartiet gillar numera vårdnadsbidrag och(kd) håller tätt med den ena konstigheten efter den andra, beträffande alkoholtillstånd, som passerar kommunstyrelsen. Centern säger som vanligt ingenting om någonting.

Så min fråga, bästa läsare är följande: Vad ska det nya borgerliga partier heta? Svar emotses gärna under detta inläggs kommentarer. Jag ska själv lämna ett förslag där...

Öppet möte för alla Tyresöbor!

2006-02-20

(s) grupp i kommunstyrelsen med besök av Team Smart

Ikväll har vi haft (s) grupp inför kommunstyrelsens sammanträde i morgon. Vi hade besök av fyra personer från Tyresö Team Smart. De två vuxna ledarna samt två ungdomar, varav den ena är ledamot av föreningens styrelse. De berättade om verksamheten och att de tydligt kan belägga att föreningens verksamhet påverkat resultatet, när barn och ungdomars tobaksvanor i Tyresö jämnförs med riket. Men de var också oroade över att minskade föreningsbidrag hotar deras verksamhet.

Sedan gick vi igenom handlingarna inför morgondagens sammanträde.

Utmanad - igen!

Jag är för andra gången i mitt långa bloggliv utmanad. Denna gång är det Nathalie som dragit ner händerna mot pistolhölstret.

Reglerna lyder som följer: Du skall göra upp en lista på fem BRA saker eller egenskaper du har och sedan utmana fem andra bloggare att göra det samma och fortsätta kedjan. De skall även bifoga de här korta reglerna i sitt meddelande. Bra saker om dej själv.

1. Har lätt för att fatta beslut - Ibland blir det fel, men oftast känner jag att det hamnar ungefär där det var tänkt. Avskyr när folk velar, skjuter upp och utreder. Eller än värre, när de fegar ur.

2. Humor – Försöker för det mesta att göra mitt jobb med en liten dos av humor. Det blir roligare då, både för andra och en själv. En del verkar ta både livet och sig själva, på alldeles för stort allvar.

3. God organisatör - Har lätt för att strukturera, sortera, planera och genomföra. Får saker att hyggligt snabbt gå från babbel till verkställighet. Hugger då och då bort en massa onödiga möten(vilket andra ibland blir sura över).

4. Stresstålig – Har en ganska hög stresstålighet. Blir egentligen bara stressad när det är mycket att göra och andra såsar runt i filttoffeltempo. Reagerar precis tvärtom när det är tokmycket att göra och omgivningen är upplösningstillstånd, då blir jag istället lugn och metodisk.

5. Arbetsmyra – Har nog många fel och brister, både sådana jag känner till och sådana som är dolda - Men jag är definitivt ingen latmask.


Jag utmanar: Juhani Kulo, Coola morsan, Therese Wisén, Fredrik Olsson och Gunilla Svantorp.

2006-02-15

Årsmöte i Kommunal sektion 5 Tyresö

Ikväll genomförde Kommunals sektion 5 i Tyresö sitt årsmöte. Det är fackföreningen för alla barnskötatare, undersköterskor, vårdbiträde och assisteneter i omsorgen. De som jobbar med skötsel av kommuens gator,parker och idrottsplatser, med flera.
Jag var där inbjuden att fungera som mötesordförande. Vilket jag också blev vald till. Årsmötet behandlade verksamhetsberättelsen. Gick igenom förra årets ekonomi. Sektionen omsatte lite drygt 103 000 kronor detta verksamhetsår. Valde halva styrelsen på två år (den andra halvan förra året, bland annat sektionsordföranden - Inger Sarensten). Dessutom tog årsmötet en del andra formaliabeslut.

Efter årsmötet så fick vi en stunds informell pratstund över en landgång och mineralvatten.

Intervju i Tyresö Nyheter 1/2006

Idag fick jag årets första nummer av Tyresö Nyheter. I den intervjuas jag om Tyresö kommuns förslag till ny översiktsplan. Intervjun återfinns på sidan 3.

Om Larviks kommun och borgerlig inkubationstid

Den 5-6 oktober 2004, alltså för snart två år sedan, så besökte kommunförbundets projekt Medborgarfokus - där Tyresö kommun är deltagare - den norska kommunen Larvik. Det handlade om demokrati och medborgarinflytande.

Larviks kommun har på ett förträffligt sätt inrättat ett servicecenter som hanterar 90% av alla inkommande ärenden. Det har kunnat minska deras administrativa kostnader och gett specialisterna mer tid åt det som är svårt och besvärligt.

Naturligtvis tog jag med mig detta hem till Tyresö och omsatte detta till förslag för Tyresö kommuns budget. Den Socialdemokratiska alternativbudget hade detta som en tydlig besparing, samtidigt som det gav utrymme att satsa på förskola, skola och omsorg.

Tyresös moderata kommunalråd, Berit Assarsson kallade förslaget för helt orealistiskt.

Nu i februari 2006, så läser jag i kommunens personaltidning Anslaget (se nedan), att kommunens förvaltningschefer tillsammans med några fackliga företrädare har varit i Larvik i mitten av Januari. Alltså för en månad sedan.

Det är naturligtvis alldeles utmärkt att de har varit där, men det är två år som är förlorade. Antingen är det oförmåga och velighet att fatta beslut eller också var de tvungna att lägga förslaget i karantän, för att det kom från Såssarna. Jag kan sätta en svensk guld-tia på att Berit Assarsson kommer att lägga fram detta som ett borgerligt förslag.

./. Här kommer texten i artikeln från Anslaget:

I mitten av januari reste kommunens ledningsgrupp – förstärkt med några fackliga representanter – till Larvik i Norge. Larvik har en unik modell för medborgarkontakt, bl a genom ett s k Servicecenter som kan ta hand om 90 procent av invånarnas ärenden. Birgitta Lundell berättar mer:

Vi var nyfikna på den intressanta utvecklingsprocess i Larvik som vi fått kontakt med genom tidigare samarbeten.I Larvik vill man bl a göra det så enkelt som möjligt för invånarna i kontakterna med kommunen. Under ett antal år har man aktivt arbetat dels med sin planmodell för styrning, ledning samt kvalitetsarbete, dels format en ny typ av organisation.

Man har utvecklat rutiner för samråd med medborgarna och arbetat mycket med frivillighet och nätverksbyggnad. Det var det senare vi ville lära i Larvik – att sätta våra invånare i centrum!

Gemensamt Servicecenter

Sedan 1998 har Larvik ett s k Servicecenter i entréplanet i kommunhuset. Det startades först som ett projekt och tanken var att de flesta av de tjänster som invånarna frågade efter skulle behandlas på ett enda ställe.

Larvik inledde arbetet med en bred kartläggning av vilka ärenden som var lämpliga att handläggas på Servicecentret – ungefär tusen stycken! Från början hade man 30 anställda – tjänsterna utlystes internt och över 90 personer sökte. Idag är man 17 personer varav fem generalister, och alla har utbildats för uppgiften. Till servicecentret hör även reception, växel och post/arkiv.

Många olika ärenden

Servicecentret svarar även på en del frågor som faller under andra myndigheter. Det är ju inte självklart för alla vilka områden kommunen svarar för, och tanken är att man vill hjälpa till så långt det är möjligt. Man har också försökt att få igång ett samarbete med statliga myndigheter men det har inte riktigt lyckats ännu.

Bland de ärenden som behandlas av Servicecenter kan nämnas bostadsförmedling, lägenhetsbesiktningar, bostadsbidrag, enklare bygglov, fastighetsregister, tomtstyckningar, uthyrning av markområden, handikapptillstånd, barnomsorgsplatser, teknisk kundtjänst, tillfälliga alkoholtillstånd, hemtjänst, färdtjänst samt synpunkter och klagomål. Några personer från socialtjänsten finns också på plats i servicecentret även om de organisatoriskt tillhör den sociala verksamheten.

Varje dag inleds med att generalisterna träffas en timme då de blir uppdaterade om senaste nytt bl a genom att enheterna kommer dit och informerar.

Nästan alla ärenden

När man kommer till Larviks kommun möts man av en rymlig reception med ett rikt utbud av informationsmaterial. I receptionen berättar besökaren om vad man vill ha hjälp med och blir därefter hänvisad till någon av generalisterna.

Enligt den uppföljning som fortlöpande genomförs klarar generalisterna cirka 90 procent av ärendena via besök eller via telefon. Det som inte klaras här går naturligtvis vidare till specialisterna på enheterna. Förutom lättillgängligare hjälp för invånarna har Larviks modell medfört en annan fördel. Eftersom Servicecentret klarar de mesta av rutinärendena får specialisterna ägna mer tid åt de ärenden som behöver mer handläggning.

DET VAR ETT mycket spännande besök och gruppen från Tyresö var eniga om att det finns mycket att begrunda och lära av Larvik. Nu börjar våra egna diskussioner om hur vi på bästa sätt kan ge kommuninvånarna en maximal service. Och självklart fortsätter vi studera andra lösningar, några av oss har t ex besökt ett par av Stockholms medborgarkontor. Birgitta Lundell

2006-02-14

Årsmötet i Krusboda (s) förening

Ikväll genomfördes Krusboda (s) förenings årsmöte. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar, med val av styrelse, verksamhetsberättelse och så vidare, så medverkade riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson.

Janne pratade om socialpolitik. Sitt engagemang för utsatta människor och om det non-profit bolag som han är ordförande för. Det innebär också ett praktiskt socialt arbete.

De erfarenheter som han får från den verksamheten är ovärderligt för honom i sitt uppdrag i riksdagens socialutskott.

På det socialpolitiska området har Janne stora kunskaper och erfarenheter.
Ett exempel är frågan om fria sprutor, där debatten många gånger handlar om narkotikaberoende, vilket är helt fel. Den frågan handlar istället helt om att reducera antalet som blir smittade med HIV eller gulsot.

I många andra länder så öser de ut sprutor vilket skapar förutsättningar för nya missbrukare. Det är dåligt och något helt annat än sprutbytesprogram, som förutsätter att en en gammal, smutsig spruta byts in mot en ny och ren. Vilket är ett klockrent exempel på hur viktigt det är att veta varför olika beslut tas och hur de ska genomföras.

Jättefräsch hemsida från Sossarna

Socialdemokraterna nationellt har gjort en rejäl och välbehövlig uppfräschning av sin hemsida. Både layout, innehåll och funktionsverktyg är avsevärt mycket bättre. Nu känns det mycket roligare att knalla in där. Och inte minst går det att länka till enskilda artiklar på sidan. Det underlättar bloggandet. Bara en sån sak är guld värt. Mitt betyg blir AAAAA av fem möjliga.

2006-02-13

Motionsdagboken - Min andra blogg

Idag har jag skapat min andra blogg. Den blogg du nu befinner dig på, fyller snart ett år. Den ska fortsätta vara politisk och personlig men aldrig privat, som var min ursprungliga idé. Och jag tror att det har kunnat hållas.
Min andra och NYA BLOGG - Motionsdagboken - kommer sig av...
- Ja, just det. Det får du läsa om på den.

2006-02-12

Brittisk brutalitet mot irakiska tonåringar

News of the World beskriver hur brittiska soldater misshandlar Irakiska tonårsgrabbar på ett oerhört brutalt sätt. De visar också en video från det som inte kan beskrivas som något annat än ett regelrätt överfall.
Jag vet inte vad dessa tonårsgrabbar hade gjort innan, men det spelar ingen roll. Inte minst för att de är just tonåringar. Och om de har gjort något organiserat, så har det inte skett med mindre än att någon annan vuxen stått för regin.

Dels kan de få fysiska men för livet. Men framförallt så kommer de alltid att bära med sig själsliga ärr. Dessa ärr, deras familjer och omgivning, kommer naturligtvis ta den här typen av övergrepp som bevis för att de irakier som tjänar på att hålla konflikten vid liv, talar sanning och att västvärlden är ond och ska hatas.

Alldeles oavsett var i världen människor befinner sig, så tror jag att det är en väldigt lite klick som verkligen vill hålla liv i krig och konflikter. Det handlar om pengar, makt och pengar. Jag tror inte ens att dessa brittiska soldater, som genomför misshandeln, inser att de förutom själva övergreppet också bidrar till att cementera krig och konflikter i Irak.

Jag har inte kunnat vara så kategorisk att bara fördömma skälen till att USA och britterna gick in i Irak, det är naturligtvis inte så att jag försvarar handlingen. Men jag har också försökt att förstå framförallt medborgarna i USA och UK, deras rädsla, den anglo-amerikanska kulturen och de historiska skälen. Det legitimerar inte krig, men det ökar möjligheten att någon gång uppnå fred.

De brittiska soldaternas handlingar är avskyvärda och vidriga. Och de bidrar bara till att konflikten får nytt bränsle.

Våld föder våld!

En lördag med seminarium

Igår så hade Socaildemokraterna i Tyresö ett internt seminarium kring fyra politiska frågeställningar som jag ansvarade för. Det var mellan kl 10.00 och 15.00 i Bollmora föreningsgård.

Vi har under hösten haft ämnesvisa studiecirklar kring sju andra politikområden. Men för kultur-, hälsoutvecklings-, fritids- och personalpolitik så genomfördes arbetet i seminarieform.

Nästa steg är att skriva ett underlag till kommunalpolitiskt program för 2007-2010, de ska sedan skickas ut till partiets grundorganisationer i Tyresö. Trollbäckens s-förening, Krusboda, s-förening, den socialdemokratiska kvinnoklubben etc, etc.

Sedan ska programmet slutgiltigt antas av ett medlemsmöte i april.

En seg och långdragen process kan tyckas, men samtidigt så är resan lika viktig som resmålet. Det ska hålla att gå till val på och det ska hålla i fyra år under hela nästa mandatperiod. Alla medlemmar som själv vill ska kunna känna ett medägarskap med programmet. Först då blir det både bra och starkt.

Harry Schein har avlidit

En stor personlighet har gått ur tiden. Harry Schein hade en sällsynt förmåga att kombinera en total brist på inställsamhet, med sarkasm och ironi. Samtidigt som han kunde uttrycka både ilska, en stor portion humor och ändå behålla värmen.

Jag tänker naturligtvis också på hans kolumner i DN, men också som valkommentator hos Robert Aschberg i TV3 och i andra TV framträdanden. Glimmrande till både innehåll och framförande.

Jag har inte läst någon av hans böcker, men ska nog göra det när jag får tid. Visst är det märkligt att en sådan tanke kommer över en, först när en person har avlidit.

Och tänk att vara mer än vital vid 81 års ålder. Och samtidigt dricka en halvliter Cutty Sark och bolma i sig 50 cigaretter - om dagen.

2006-02-10

Kommunfullmäktige igår: Högerpakten genomför hemmafrureform

Den moderatledda majoriteten, inklusive folkpartiet beslutade vid gårdagskvällens kommunfullmäktige efter votering, att inför kommunalt vårdnadsbidrag i enlighet med Nackamodellen.
Den Socialdemokratiska gruppen är mycket kritisk till att inför vårdnadsbidrag och röstade emot förslaget, säger Anders Bergérus, oppositionsråd (s).

Nedan följer Anders Bergérus tal från kommunfullmäktiges debatt, där argumenten emot illustreras på ett lite annorlunda vis, genom en reseberättelse från ett Tyresö i motvind och snöglopp:

- Jag vill börja med att gratulera kristdemokraternas Leif Kennerberg till framgången. Hemmafrureformen har knuffats en bit på väg in i vårt annars så trivsamma Tyresö.

Detta ärende handlar inte om mycket pengar i relation till vad förskolan totalt sett kostar, inte i detta skede! Och för de mammor som kan tänkas omfattas är det ännu mindre pengar. Det här handlar istället om ideologi, om att försumma arbetslinjen och jämställdheten.

Vi som är politiskt förtroendevalda får ofta kritik för ett byråkratiskt och krångligt språk. Och väljarna har naturligtvis rätt.

Jag ska på ett lite annorlunda sätt försöka att berätta hur jag ser på detta förslag, genom att berätta om en bilresa som jag fick se häromdagen. Det börjar så här:


Det var en sen eftermiddag, jag stod och tittade bilarna som kom körandes från stan, då fick jag se en mörk, blå bil i snögloppet. Jag förstår nu, att den inte hade färdats från Stockholm utan var en av de bilar som kom via Älta från Nacka för att sedan styra sin färd mot Tyresö.

Jag kunde ana på håll att den mörka, blå bilen var en Volvo. Det var inget jag egentligen såg, mer en känsla som kom över mig.

När bilen kom närmare så såg jag att det mycket riktigt var en Volvo. Men det var en ingen Volvo V50, med innovativ design och modern flexi-fuel motor.
Nej, det var en gammal Amazonkombi, den verkade dessutom vara importerad, för ratten, den satt på höger sida.

När bilen kom ytterligare ett stycke närmare så väcktes min nyfikenhet på nytt. För jag har sällan sett en så smutsig vindruta, det kan sannerligen inte ha varit lätt att se framåt genom den.
- Även om hastigheten är låg, så är det en farlig resa de gör, tänkte jag, där vid vägkanten.

När bilen sedan var i jämnhöjd med mig, så sakta den ner ytterligare.
Det första som slog mig var hur fantasiskt blanka backspeglarna var, det riktigt lyste om krom och spegelglas.
Vilken kontrast mot den igensmetade framrutan.

Sedan så kunde jag äntligen se in i bilen. I kupén hängde sammetstärningar som en påminnelse om en svunnen tid.
På förarplatsen, vid ratten satt naturligtvis den moderata chauffören Berit Assarsson, hårt koncentrerad med att hålla den gamla bilen på vägen. Bredvid satt som vanligt folkpartisten Jan Larsson, alltid redo att försöka hjälpa till. Denna gång med att växla, samtidigt som huvudet var utstucket genom den nervevade sidorutan, för att om möjligt se framåt.

Larssons tårar de rann, för klimatet det var hårt.

Utan bilbälte i baksätet, satt Mats Fält, moderaten ni vet. Inte till höger som han brukar, utan i mitten - Mats, han gjorde just inget mer än log, för han tyckte att det var en ohyggligt spännande resa, på gränsen till gastkramande.
Till höger, närmast dörren, hade Kristdemokraten Kennerberg fått ta plats. Han hoppade upp och ned, upp och ned av pur iver och glädje, så till den milda grad att Larsson, folkpartisten, då och då, stack in huvudet i kupén för att be honom lugna sig en smula.

På den bortersta platsen, satt ytterligare en person. Men det var svårt att urskilja vem det var, men förmodligen var det en av centerpartisterna, för personen hade en stor snuttefilt över sig och sov som på alla resor sött.

När bilen sedan passerar, så vänder jag mig, för att fortsätta följa den krängande färden. Då ser jag att bakrutan minsann, är lika skinande blank som backspeglarna. Och där genom rutan ser jag två skräckslagna ansikten sticka opp. Det är folkpartisterna Anna Steele Karlström och Kerstin Malmberg som placerats där. För socialliberala värden och jämställdhet kan placeras i skuffen, när de konservativa gör entré.

Detta var ett försök att ändå beskriva vilken färdriktning detta förslag har.

Osökt kommer jag i alla fall att tänka på det så kallade friåret hos AMS. Det handlar inte heller om så förtvivlat mycket pengar mätt i relation till vad olika saker kostar i statsbudgeten. Men det ger fel signal. Det går enligt min uppfattning, precis som detta förslag om vårdnadsbidrag, på tvärs mot arbetslinjen.

Sverige skulle behöva komma upp i en sysselsättningsgrad på 80%. Vi har idag 77% att jämföra med EU genomsnittets 70%. Skillnaden mellan oss och genomsnitts EU är de svenska kvinnornas höga förvärvsfrekvens. Tänk på det!

Jag vill också erinra folkpartisterna om att deras egna riksdagsledamöter, Birgitta Olsson och Carl B Hamilton, för en tid sedan, på DN debatt mycket kritiskt och bestämt avvisar vårdnadsbidrag enligt Nackamodellen.

Jag vill med detta yrka avslag till förslaget om att införa kommunalt vårdnadsbidrag i Tyresö.

2006-02-07

Lindexreklamen och yngre folkhumor

Idag rapporterar bland annat Expressen om Lindex BH reklam. Tuttar i bild går bra, men tuttar i bild med text går mindre bra enligt SL. Utanför Tyresö centrum finns en roterande annonspelare. Den vetter mot en skola med ungdomar i årskurs 6-9. Denna annonspelare rymmer tre affischer, en gör reklam för Fuji film en annan för flytande smör och den tredje för, ja just det - Lindex BH.

Under lunchen så var jag ute på en kortare promenad, jag stannande upp och iaktog ett gäng grabbar som jag gissar var ca 13 år. Deras lunchnöje var att skjuta på rörligt mål. Varje gång som Lindex tuttreklam roterat, så att den var i deras skottlinje, så kom en skrälldus snöbollar farande. Målet var att pricka mitt i emellan tuttarna, i den så kallade glipan, så att snön sedan rann nedåt...

Inte en snöboll till varken Fuji film eller det flytande smöret.

Och själv kom jag snabbt fram till att det inte spelar någon roll om denna annonskampanj blir förbjuden av SL. Det är ju i alla fall förbjudet att kasta snöboll på tunnelbanan:-)

2006-02-04

Extra!!!Extra!!!Extra!!! - urk&bläää

Mediasverige genomgår just nu en kris. Det är två stora politiska nyheter samtidigt:
Bråket kring om kändispolisens
Martin Mellins blogg om ett påstått krogbråk
och
Att
Sveriges ambassad i Damaskus blivit nedbränd på grund av en teckning i en danska blaska.

- Jag har varit politiskt aktiv sedan den 19 mars 1981. Just nu genomgår jag en egen kris.

Varför ägnar sig världen åt dessa frågor. Samtidigt som människor i tredje världen svälter och blir utnyttjade. När miljön blir våldtagen av cyniska maktmänniskor som drivs penningbegär. När bruna partier hotar människor som flytt till Sverige och andra länder undan förtryck. När muslimska moskéer hotas av mörkerkrafter. När två män som älskar varandra och struntar i sådana som mig som gillar kvinnor, ändå framkallar sådant hat bland osäkra och fördomsfulla på grund av en förstulen kyss.

Jag skrev några rader igår, men jag blir bara alltmer mer förvånad och matt. Politik är att vilja sa Olof Palme. Medan Karlsson på taket delade upp saker i sådant som är viktigt och sådant som kan benämnas som en världslig sak. Jag håller med dem båda. Det handlar om att vilja saker och om att sortera ut det som är viktigast.

Trött på nymoralism och dubbelmoral

Har surfat runt lite, på bloggar och nyhetssidor. Detta tillsammans med lite ackumelerat komihåg, så slår det mig att moralism håller på att få fotfäste. Det finns en massa saker som är inkorrekt, ickenormerande. Och nu snackar jag inte om hederligt, renhårighet och Karl-Bertil Jonssons schyssta stil. Nej det är något annat. Jag ska efter bästa förmåga försöka beskriva vad jag menar:

Att den kristna högern i USA i dess värsta form dels är abortmotståndare under parollen "Ja till livet" samtidigt som de dödar läkare som genomför aborter. De föraktar homosexuella människors kärlek. De hejar på dödsstraff och bortaplanskrig i nationens intresse. Allt för att tjäna gud och en god moral.

I den Svenska lightversionen ser vi underströmmar av hemmafruromantik med någon slags blandning av kvasiliberalt frihet-för-föräldrarna, med viskande bisatser om att riktiga och bra föräldrar inte lämnar bort sina barn. Ovanpå detta strömmar naturligtvis små fläktar av homofobi.

Men även på min politiska kant finns det dubbla budskap i någon slags moralisk-politisk korrekthet. En del av de som i vanliga fall återfinns i åsiktsgruppen för feminism, för delad och gärna kvoterad föräldraförsäkring, som anser att HBT människor ska ha precis samma rättigheter att gifta sig, prövas för adoption. Som tycker att även kvinnor ska få köra bil och gå på fotboll. De snackar nu om islamfobi, när de som bränner flaggor, hotar journalister med döden och inte köper dansk LRF mjölk blir kritiserade. De vill förvisso inte förbjuda dansk media att publicera teckningarna (själv har jag inte sett dessa teckningar - men börjar så smått bli nyfiken), men de tar samtidigt avstånd från dess innehåll.

Förmodligen blir Medel-Mohammed också purken med rätta, på samma sätt som Medel-Svensson reagerar över fotomontage där prinsessan Viktoria utsätts för fotomontage. Det är inte oförrätten, utan uttryckssättet.
Så gott som alla muslimer jag känner (vilket naturligtvis inte är någon representativ nummerär) är antingen vanliga utövare eller passiva utövare. Det är förståss med muslimer som med kristna, att det är en liten klick galna fundamentalister som styrs likt marionetter.

Och jag tror inte för ett ögonblick att detta handlar om teckningar och religion. Krig och konflikter handlar per definition om pengar och makt. Det är pengar som styr och moral som motiverar.

I den så kallade SSU-Anna-bråk-på-krogen-affären, så slår det mig att det finns ett stort mått av moraliska underströmmar.
Ord står mot ord. Jag tänker naturligtvis inte ägna mig åt att ha åsikter som är 42 år och satt hemma i radhuset. Jag är dock alltid emot att folk slåss och jag är emot rasism.

Ponera att de verkligen var fulla som Finlandsbåtar. Då ska de naturligtvis inte serveras enligt utskänkningsreglerna - men frågan är om en duktig bläcka är moraliskt förkastlig? Det var jag ju inga 15-åringar, utan det var ett gäng 30-åringar. Och det handlar inte bara om skuldfrågan i bråket, utan det finns också någon skampryl från alla som deltagit i detta offentliga samtal.

Om nu någon väntar på en sammanfattande klo, så gör ni det förgäves. Beskrivningen är möjligen något förenklad och den är kanske lite raljant i tonen. Men det gör dess budskap bara lite tydligare. Nu är det upp till läsaren att själv fundera vidare.

2006-02-03

Bara misstänkliggöranden

Jag har i mars, maj och december förra året, i detta forum, ondgjort mig över att Sveriges största dagstidning - numera har Sveriges i särklass minst läsvärda debattsida.
Lotta Gröning som är föreståndare är dessutom den offentliga person, möjligtvis i konkurrens av Expressens Ulf Nilsson, som sprider mest dynga gnäll och misstro omkring sig. Hon får till och med Maud Olofsson att framstå som en positiv, konstruktiv och pragmatisk framtidsorienterad visionär.
- Jag har inga som helst bekymmer med att människor tycker olika, att de blir osams i sak eller att känslorna hettar till. Tvärtom! Men när defaultvärdet är att misstänkliggöra och tro det sämsta om människor - då blir jag bara så trött!

I det här blogginlägget från Lotta Gröning, så illustreras detta tonläge på ett oerhört tydligt sätt. Man blir bara så trött!

Tillbaka från Prag

Prag är en av mina absoluta favoritstäder. Både vänlig, lättsam, välorganiserad och framförallt inriktad på att utvecklas. Den här gången var det en tre dagars semestertripp, tillsammans med tre gamla kompisar.

En dag besökte vi Nationalmuseum. Vacker byggnad men ack så trist innehåll. Massor av rum med stenar i glasmontrar. Gråsten i långa rader. Urk.




Däremot var Museum of Communism en riktig höjdare. Med miljöer och material hade de lyckats att fånga tidsbilden. Förhörsrummet var obehagligt trots att det var obemannat, men när man klivit in en bit i rummet så ringer den svarta bakelittelefonen och det kommer en känsla krypande...
En annan iaktagelse var att dess propaganda illustrerades av ariska pojkar med mycket muskler som arbetade under beundran av väna flickor.
De visade också dokumentärfilm kring både Pragvåren 1968 och revolutionen 1989, när Tjeckien lyckades bli befriat från den kommunistiska diktaturen.

Paradoxalt är en av Tjeckiens politiska framgångsfaktorer att kommunistpartiet fortfarande är verksamt. Och att det finns ett högerextremt parti. Det har inneburit att de tjeckiska sossarna, kristdemokraterna och ODS (typ moderaterna) inte har behövt läggas all sin energi på konflikter med extremister när demokratin återvanns. Istället kunde de ägna sig åt att modernisera landet. Tjeckien är nu en stolt medlemsnation i EU.

En kväll så var i Prags utkanter på öl-provning. Det var inte de vanliga tjeckiska multi-ölen, utan bira från småbryggerier. Skatteklassen på avgörs genom mängden öl som produceras, inte alkoholhalten, vilket känns rätt. Det är ett sätt bevara kulturarvet och göra det möjligt för de små bryggerierna att överleva. Bland annat så drack vi en god om än stark
Porter Pardubicky.

Jag passade också på att köpa ett par dojjor på det fantastiska Bata varuhuset.