Nya Bergérus-bloggen 3.0

Varmt välkommen till min blogg! Jag heter Anders ”Abbe” Bergérus och är Socialdemokratiskt 1:e ombudsman i Värmland. För mig handlar politik främst om samhällsförändring. Jag ska så konstruktivt och drivande som möjligt försöka, att med egna ord beskriva viktiga händelser, uttrycka åsikter och skapa debatt.

2007-02-22

Sveriges coolaste artist bloggar

Sveriges i särklass coolaste artist bloggar på Expressen inför "Melodifestivalen" . Jag är måttligt förtjust i den tillställningen. För det mesta har musiken en karaktär av vattenskadad lättmjölk. Men på lördag, då är Caroline med. Caroline af Ugglas som i allafall har gjort den bästa svenska plattan på mycket länge. Dessutom är en annan uggla med, nämligen Magnus Uggla, som även han har en blogg.

Jag har bloggat om Caroline af Ugglas vid ett tidigare tillfälle, efter att hon varit med i "Så ska det låta" - ett program som är lite ballare än "Melodifestivalen", även om det inte är någon knivskarp genre.

Tyresö - tio i topp över inkomster

E24.se rapporterar att de rangordnat Sveriges kommuner efter inkomst. Tyresö kommun är nummer tio av 290 när det gäller hög inkomst. Medelinkomsten i Tyresö är 265 242 kronor.

Så här ser tio i topp ut:
1 Danderyd, 402 902
2 Täby, 321 186
3 Lidingö, 337 538
4 Ekerö, 287 592
5 Sollentuna, 293 692
6 Nykvarn, 264 499
7 Nacka, 297 094
8 Vaxholm, 285 501
9 Salem, 264 494
10 Tyresö, 265 242

Balnd de 20 första är alla kommuner som ligger i eller direkt anlutning till Stockholms län. Vellinge som brukar beskrivas som en kommun för de riktigt rika, kommer först tvåa i skåne och återfinns på plats 16.

Den här sammanställningen säger en del, men naturligtvis inte allt. Det finns så vitt jag förstår ingen viktning av hur många som är pensionärer respektive i arbetande ålder, det finns inget hemmafruindex. Och framförallt säger det inget om förmögenhet utan anger beskattningsbar inkomst.

Mot Värmland - Hårdrockande s-ombudsman

I april så byter jag jobb. Tre år som oppositionsråd är ganska lagom. Det gäller att sluta medan omgivningen fortfarande anser att man gör ett hyggligt jobb. Jag hade gärna varit kvar ett år till, men inte tre år till. Och nu kom den här chansen att få hoppa lite längre. Inte bara byte av jobb utan även bostadsort och miljö. Och chanser styr man ju som bekant inte över.

Tyresö kommun skriver på sin hemsida om detta och jag har redan hunnit bli intervjuad i Värmlands Folklad, med den coolaste rubriken som jag någonsin fått i en intervju. Annars brukar det oftast stå något om kommunens hantering av den och den frågan, eller tidigare om personvalsinslaget i partivalet. Nu var rubriken: "Hårdrockande s-ombudsman"

2007-02-18

Vidrigt Wiehe

Mikael Wiehe ställer upp och spelar på en gala som hyllar den kommunistiska diktaturen på Kuba. En regim som står för folkmord och åsiktsförtryck kan aldrig hyllas.

Med en ihålig bortförklaring om att de värsta brotten mot mänskliga rättigheter på Kuba begås på den amerikanska militärbasen i Guantanamo så söker Wiehe legitimitet.

Att försvara en vidrighet med annan vidrighet är en retorik som inte anstår en som vill beskriva sig som demokrat. Men det kanske inte Mikael Wiehe vill?

Jag har tidigare lyssnat på Mikael Wiehes musik. Inte delat hans ideologi, men väl det engagemang han visat för många latinamerikanska regimer som fallit offer för facistiska diktaturer. Inte minst vid militärkuppen i Chile 1973. Nu hyllar han han en stat som leds av en diktator.


Nu känns Mikael Wiehe som politisk sångare lika tilltalande som Ultima Thule.

Dagens fråga

Hör yngsta sonen gå ut i köket med TV-tidningen i högsta hugg och till sin mamma ställa den relevanta frågan:
- Varför visar de filmer på TV, som är tillåtna från 7 år - mitt i natten?

Svar kan lämnas i fältet för kommentarer.

Generöst Ozzy

Via Aftonbladet läser jag att Ozzy Osbornes nästa turné innebär gratis inträde. Ozzy gillar inte de höga biljettpriserna, därför blir Ozzfest 2007 en "FreeFest".
Den gamle Black Sabbath sångaren kommer bara att turnera i USA, så för oss svenskar som vill se Ozzy live så tillkommer flygbiljetter och hotellrum. Och så kul är det inte att gå på konsert, när man är fet, flintis och fyrtiotre för att travestera Täppas från radion:-)

2007-02-09

Engagemang och trovärdighet

Det finns olika sätt att sortera livet och världen. Det äkta engagemanget och det spelade. Hur ser man skillnad? Ibland går det inte att beskriva, det är bara en känsla som bygger på ens egna erfarenheter, kunskapen om den som ger uttryck för olika åsikter, men som lätt går att sortera bort som just åsikter och inte insikter.

Ofta blir den här typen av analyser elaka. Inte medvetet, det bara blir så när något inte är äkta och det finns en radda spår som inte går att sätta ord på, men som likväl blir övertydliga. Lika klara som bevisen, lika oklara är verifikaten.

Nu undrar vän av ordning vad som åsyftas. Jag tänker på debattartiklar. Den första handlar om partiets utveckling, frustration och äkta engagemang. Det är giganten
Thage G. Peterson, f.d. minister och talman i Aftonbladet.

Den andre som skriver. Carl Tham som skriver på DN debatt, så klart. Det är politik och inte organisation, så klart . Det är väldigt mycket vänster, kapitalet och klassklyftor, av en f.d. minister (s) och partisekreterare (fp).

Blunda en stund. Läs artiklarna. Strunta i innehållet för en stund. Och smaka på känslan, engagemanget och annat som ligger under ytan. För mig blir inte Carl Tham särskilt övertygande. Kanske beror det på att jag misstror inte bara hans åsikter utan även det äkta engagemanget. Taskigt och orättvist? Ja, det är möjligt, men en helt sann känsla hos mig!


I Thages artikell finns många frågor som är väl värda att fundera över. Jag är inte säker på att allt han skriver är rätt, men allt är ändå värt tankemödan, för det är inte så där självsäkert, utandet har känslans prövande inställning.

I Calle Thams fall så tänker jag osökt på floskeltoppen, hej & hå vad jag ska vara vänster & radikal . Det finns inget utrymme för prövning och egen tankekraft. Jag är skeptisk mot den typen av debatter!

Naturligtvis kan jag ha tokfel, dethär är mer ett känsloutfall mot olika debatter denna vecka som jag i båda fallen blivit störd av. Läs själv och bilda dig en egen uppfattning.

2007-02-07

DN-debatt: Rationalisera den offentliga sektorn

Rationalisera. Öka effektiviteten i den offentliga sektorn. Minska frånvaron, minska stressen. De som är anställda i omsorgen ska jobba i omsorgen. På dessa teman går Kommunals 1:e vice ordförande, Lars-Åke Almqvist tillsammans med ordföranden Ylva Thörn, ut i debatt i DN för att värna den gemensamma sektorn.

Kommunals ledning tänker helt rätt. Det är inte primärt mer personal, utan en ökad effektivitet genom rationaliseringar som behövs. Den behöver också färre som har springvikariat, för att de producerar mindre välfärd än ordinarie anställda på samma tid.

Exempel från Nacka visar att hemtjänsten genom en sådan förändring idag använder 75 % av tiden till omsorg. Motsvarande siffra tidigare var 45 %. Så beskrivs den delen i DN:
"Ett par exempel visar på den kraftiga potential som finns i en effektivare användning av personalens tid. I Nacka genomfördes ett förändringsarbete inom hemtjänsten. Resultatet var slående. Andelen av arbetstiden som faktiskt kunde användas till omsorg ökade från 45 procent till 75 procent. En kraftig produktivitetshöjning som ger perspektiv. Socialstyrelsen har i en studie visat att i hemtjänsten används mindre än hälften av personalens tid till att möta brukarna. Detta ledde till att brukarna fick mindre hemtjänst än de hade rätt till."

Socialdemokraterna i Tyresö har argumenterat på samma vis i flera år. Framförallt i samband med budgetbehandlingen. Den borgerliga majoriteten har istället valt att antingen göra besparinga, låta det vara som det är eller satsa mer pengar. Alla dessa tre saker är i grunden dåliga åtgärder. De socialdemokratiska förslag som syftat till ökad effektivisering har avvisats, som jag tidigare redovisats som orealistiska.

Läs DN debatt idag. Det är kanske en av morgondagens viktigaste frågor.