Nya Bergérus-bloggen 3.0

Varmt välkommen till min blogg! Jag heter Anders ”Abbe” Bergérus och är Socialdemokratiskt 1:e ombudsman i Värmland. För mig handlar politik främst om samhällsförändring. Jag ska så konstruktivt och drivande som möjligt försöka, att med egna ord beskriva viktiga händelser, uttrycka åsikter och skapa debatt.

2005-03-29

http://www.jobdumping.de/

Nu finns det en ny Internetsajt – med affärsidén att förmedla jobb. Det som är nytt och som är cyniskt, är att kompetens är ett sekundärt kriterie. Den som kan tänka sig att arbeta för lägsta lönen – är den som får jobbet.

I arbetslöshetens spår, har detta blivit en realitet i Tyskland.
Och de hymlar inte ens i namnet med vad de sysslar med: jobdumping.de

Förutom att metoden cyniskt utnyttjar människor, så kommer det på sikt leda till allt svagare företag och försämrad konkurrenskraft i näringslivet. Effektivitet, utveckling, investering och förädling kommer att försvinna som konkurrensmedel. Istället för att olönsamma företag försvinner, så ska människor slås ut.

8 kommentarer:

Klockan 5:00 em , Anonymous Anonym sa...

Skulle inte förvåna mig om vi ganska snart får en svensk efterföljare till denna tyska skamfläck

 
Klockan 8:03 em , Blogger paradox55 sa...

Trevligt med kommunal politiker som bloggar tycker jag.

Fler sådana.

 
Klockan 3:45 fm , Anonymous Anonym sa...

Det är ju tillgång och efterfrågan som styr arbetsmarknaden.
Bara en tidsfråga innan vi får sänka lönerna här i Sverige, och det gäller inte bara på arbetarsidan.
Vi håller på att bli frånåkta av länder som vi tidigare har fnyst åt, som t.ex. Kina och Indien.
Dessutom har vi stark konkurrens inom EU från Östeuropa.
Att låta friska människor gå på a-kassa i åratal utan motprestation gör landet fattigare.
Beredskapsarbeten verkar ha kommit ur ropet, men då byggdes åtminstone värden upp, som vi har nytta av länge än.
Fortsätter det som nu, och det tror jag det gör, med hög arbetslöshet även i högkonjunktur, så kommer man till slut inte att ha råd att betala ut höga a-kasseersättningar.
Det är bara en tidsfråga innan lönespiralen nedåt börjar.
Bara att hoppas att man slipper auktionera ut sej själv, som man nu börjat med i Tyskland.
Det kan nog åtminstone förhoppningsvis öppna ögonen på en och annan politiker, som trott att allt är i stort sett som det varit de senaste decennierna.

 
Klockan 9:41 fm , Blogger Nya Bergérusbloggen 3.0 sa...

Jag tror inte att världen och Sverige stått still. Mycket talar också för att konjunkturerna fått minskad betydelse och att det istället handlar om en allt snabbare strukturomvandling.

Tidigare ledde ökade investeringar till fler jobb, idag så leder de till färre jobb - men ökad produktion.
Därtill kommer utflyttning av arbetstillfällen till låglöneländer.

USA har mött samma utveckling med handelshinder, lönesänkningar och kanske allra mest allvarligt genom att avstå från att investera och därmed rationalisera.

Om vi står inför ett vägval eller om vi har passerat korsningen och tvingas backa ett stycke för att kunna styra in på den rätta vägen -vet jag inte. Men läget är besvärligt och jag tror att krävs mer än nationella insatser.

Jag möjligen naiv, men jag tror att vi ska möta detta med mer politik. Alltså mer av EU samarbete. EU borde vara ett geografiskt kollektivavtalsområde.

EU borde också i ökad omfattning ställa högre etiska krav i världshandeln. Att inte handla med produkter som har producerats av människor som lever på en svältlön, som arbetar under vidriga arbetsförhållanden, som inte sköter sin miljötillsyn etc.

Men EU har ett blått styre nu och det innebär också att de för en borgerlig politik. Jag är inte säker på att de vill åstadkomma rättvisa på arbetsmarknaden.

Sedan delar jag din uppfattning att ingen borde få gå på a-kassa, någon längre tid utan att göra något. Om det sedan är "beredskapsjobb", fortbildning eller omskolning ska avgöras av vem individen är.

 
Klockan 1:09 em , Anonymous Anonym sa...

Intressant det där du skrev om "geografiskt kollektivavtalsområde". Frågan är om vi i så fall inte riskerar att hamna i samma sörja som Tyskland, som efter återföreningen införde i stort sett samma villkor och löner på båda sidor om fd järnridån. Den betydligt lägre produktiviteten i östtyskland har medfört att man har svårt att få lönsamhet och hela ekonomin har gått i stå. Troligen är det kanske bättre att låta de nyintegrerade EU-länderna arbeta sig ur sin relativa fattigdom, med medföljande utflyttning av t ex svenska jobb, jämfört med att snabbt höja upp deras löner till vår nivå.

 
Klockan 6:12 em , Anonymous Anonym sa...

Arbetsmarknad eller ej?

En marknad är en plats - virtuell eller fysisk - där köpare och säljare möts för att köpa och sälja varor eller tjänster till varandra.

Att söka arbete handlar ju om att erbjuda sina talanger, ambitioner och lust att arbeta till en potentiell arbetsgivare. Låt säga att jag har läst ekonomi på Stockholms universitet och gärna vill jobba på en redovisningsfirma. Jag tycker att jag är värd 60.000 kr i lön. Tror du att jag får jobbet?

Nej, det här handlar om att hitta ett jämviktspris, d v s den lön jag kan tänka mig att arbeta för och den summa som arbetsgivaren är villig att betala för mitt arbete. Enkelt.

Har jag inte rätt som individ, som medborgare att erbjuda mina tjänster i konkurrens med andra? Det är ju den bästa av världar; Jag bestämmer hur mycket jag vill ha i lön och arbetsmarknaden svarar.

Är detta cyniskt? Är det inte mer cyniskt att blockera individers rätt att arbeta, att motarbeta individers rätt att själva avgöra till vilket pris de vill sälja sin arbetskraft?

Är det inte cyniskt att blunda för den rekordhöga arbetslöshet som smyger sig in i det förut rika Europa?

 
Klockan 8:40 fm , Blogger Nya Bergérusbloggen 3.0 sa...

Det du förespråkar, kommer att innebära ett väldigt kallt samhälle med större klyftor. Ökad utslagning och minskad solidaritet.

Jag anser dock att Sverige är för litet för att klara att hantera globaliseringen på ett bra sätt. Globaliseringen är en tillgång, men Europa bör enligt min uppfattning ha gemensamma kollektivavtal i hela unionen. EU bör som handlespartner ställa krav på andra länder när det gäller etik, som svältlöner och barnarbete. På miljökonsekvenser vid produktion.

Det är klassisk Socialdemokratisk politik i en ny tid!

Men jag gissar att du inte gillar det...

 
Klockan 2:31 fm , Anonymous Anonym sa...

T.o.m. Karl Marx insåg att socialister inte är så bra på att skapa välstånd, men väl att fördela redan befintligt välstånd.
Socialdemokraterna tar gärna åt sig av välståndsutvecklingen under 1900-talet, men för svenskt vidkommande är nog huvudorsaken till denna, den stora efterfrågan efter krigen, som vi klarade oss undan. Det gick nästan inte att misslyckas när man satt i en sån vinnarsadel.
Standardökningen kunde fortsätta ända tills vi fick konkurrens från länder, som kunde producera minst lika bra kvalitet till en bråkdel av kostnaden.
Även om vi kommer överens om lika löner inom hela EU, så fortsätter massor av andra länder att producera mycket billigare.
Vill man ha fri marknad utan skyddstullar, så får man nog börja vänja sig vid att arbeta för lägre löner än hittills.
De som tänkt slå sej till ro med en förtidspension för "utbrändhet" får nog snart inse, att solidariteten med dem från alla som måste sänka sina löner kommer att sjunka betydligt.
Dom har ju fullt upp med att försörja allt fler ålderspensionärer.
Förslaget om "jobdumping" innebär ju egentligen i förlängningen att var och en får erfara den verkliga konkurrensen, precis som de flesta företagare, stora som små, alltid fått göra.
Ta alla frilansare inom s.k. fria yrken, vilka avtal gäller för dom?
Snart får trygghetsnarkomaner i alla läger erfara, att det inte duger att slå sej till ro, när världen är överfull av ambitiösa och arbetsvilliga människor.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida