Nya Bergérus-bloggen 3.0

Varmt välkommen till min blogg! Jag heter Anders ”Abbe” Bergérus och är Socialdemokratiskt 1:e ombudsman i Värmland. För mig handlar politik främst om samhällsförändring. Jag ska så konstruktivt och drivande som möjligt försöka, att med egna ord beskriva viktiga händelser, uttrycka åsikter och skapa debatt.

2005-03-07

Viktig motion om en schysst arbetsmarknad i Tyresö

Idag har jag och Thomas Henriksson lämnat in en motion som handlar om hur Tyresö kommun ska bidra till att företag inte utnyttjar människor och använder det som konkurrensmedel. Främst handlar det om när företag och människor från andra länder tar uppdrag i Sverige där löntagarna fått arbeta för en lön långt under avtalsenliga löner i Sverige.

Det var det som hände i Vaxholm och det vill vi inte ska kunna hända i Tyresö.

Visst är det bra med ökad konkurrens, nog är det bra när människor och företag kommer hit från andra EU länder, men det kan aldrig vara bra om det sker genom att löntagarna ska bekosta företags oförmåga att vara konkurrenskraftiga. Det är också viktigt för inte minst småföretagen med en konkurrensen som sker på lika villkor, oavsett om det är inom landet eller med utländska företag som är verksamma i Sverige.

Dessutom visar erfarenheten att med en politik som leder till lönedumpning, så avstannar drivkraften för utveckling av både teknik och arbetsorganisation.


Nedan återfinns motionen i sin helhet:


MOTION: Komplettering av kommunens upphandlingsregler
Den arbetsrättsliga tvist som under hösten 2004 varit aktuell i Vaxholms kommun gör det nödvändigt att se över kommunens upphandlingsregler. Tvisten som har handlat om att kravet på svenska kollektivavtal ska tillämpas på arbetsplatser i Sverige har kraftigt försenat ombyggnaden av en kommunal skola.


Det är mycket viktigt att kommunen som en seriös offentlig upphandlare agerar enligt de spelregler, som gäller på den svenska arbetsmarknaden. Till skillnad mot de flesta andra länder i Europa har Sverige ingen lagstiftning om minimilöner. Denna fråga har istället överlåtits till arbetsmarknadens parter, och rent praktiskt sker detta genom kollektivavtal som reglerar löner och anställningsvillkor.

Möjligheten att som offentlig upphandlare ställa krav på kollektivavtal stärks också i EUs nya upphandlingsdirektiv, där bl a följande sägs i punkt 34:
"Gällande lagar, förordningar och kollektivavtal rörande arbetsvillkor och arbetarskydd, på såväl nationell nivå som gemenskapsnivå, är tillämpliga vid fullgörandet av ett offentligt kontrakt, om dessa bestämmelser och tillämpningen av dem överensstämmer med gemenskapsrätten."


Det har i olika sammanhang hävdats att kommuner och landsting ej kan ställa krav på kollektivavtal, men faktum är att frågan enbart prövats juridiskt en gång (1996). Och då i ett fall som inte har speciellt mycket att göra med de problem vi ser idag och som blivit tydliga i byggnationen i Vaxholm.

Självklart ska vi ha en stor öppenhet mot att företag från andra länder ges möjlighet att utföra tjänster och entreprenader i Sverige, men det ska lika självklart ske på samma villkor som gäller för svenska företag. För kommunen är det också viktigt att se till att spelreglerna är klara, så att vi inte hamnar i en långdragen tvist på det sätt som skett i Vaxholms kommun.
Socialdemokraterna i Tyresö föreslår


Att Tyresö kommun kompletterar gällande upphandlingsregler så, att vid upphandling av varor eller tjänster, som skall produceras i Sverige, skall det framgå tydligt i anbudsunderlaget, att ett av kraven för anbudets antagande är, att leverantören tecknar svenskt kollektivavtal.

För den socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen i Tyresö

Thomas Henriksson och Anders Bergérus

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida