Fler med arbetarbakgrund på sveriges högskolor
Det är allt fler studenter vid högskolorna som kommer från arbetarhem. Och den sociala bakgrunden har liten betydelse för studieresultaten, visar en rapport från Högskoleverket, vet Sveriges Radio att rapportera.
Personligen så är jag tämligen säker på att detta är den underliggande orsaken till att högborgerliga, är emot reformer som möjliggör för fler att få studera och därmed bredda rekryteringsbasen. Så har det varit med utbyggnaden av högskolan som har pågått de senaste åren och så har det också varit historiskt med studieledighetslagen samt med olika former av studiefinansiering när dessa reformer införts.
1 kommentarer:
Det är ju glädjande att fler arbetarbarn söker sig till högre utbildning. Dock borde det var många fler för att studentkårens sammansättning skall spegla samhällets.
Om det är riktigt som du skriver att den sociala bakgrunden inte har någon betydelse för studieresultaten är det ännu mer glädjande.
Det har ju alltid hävdats att föräldrarnas utbildningsnivå styr ungdomarnas val av utbildning och även är av betydelse för studieresultaten. Och något ligger det kanske i detta. Möjligheten att få hjälp med råd och dåd under studietiden är naturligtvis större i en familj som redan har de kunskaper som ska läras in.
Som tur är så jämnas väl detta ut när när man börjar på högskolan/universitet men vägen fram dit kan vara nog så besvärlig. Det är väl också tur att intelligensen är någorlunda rättvist fördelad och inte, som någon påstod i gårdagens AB, koncentrerad till Stockholms innerstad.
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida