Nya Bergérus-bloggen 3.0

Varmt välkommen till min blogg! Jag heter Anders ”Abbe” Bergérus och är Socialdemokratiskt 1:e ombudsman i Värmland. För mig handlar politik främst om samhällsförändring. Jag ska så konstruktivt och drivande som möjligt försöka, att med egna ord beskriva viktiga händelser, uttrycka åsikter och skapa debatt.

2005-08-04

Vinst för Företagen med nya sjuklönereformen

Nu kommer facit. Eller snarare den första utvärderingen från Försäkringskassan kring reformen om medfinansiering. Dess beräkningar visar att arbetsgivarna tjänat minst en halv miljard i år på medfinansieringen i sjukförsäkringen.

När Tyresö kommun behandlade remissomgången så var de borgerliga oerhört negativa. Vilket var både märkligt och kanske lite talande, med tanke på Tyresö kommuns höga sjuktal bland de egna anställda.
Socialdemokraterna i Tyresö var däremot positiva till förändringen, men vi var dock lite oroliga för småföretagarna som inte har samma antal anställda att balansera växlingen mellan sociala avgifter och medfinansiering med.Dagens Nyheter kan rapportera att inte heller den farhågan besannades.
Nedan återfinns den reservation som Socialdemokraterna lämnade vid kommunstyrelsens behandling av Tyresö kommuns remissvar:


***

Reservation vid:
KS sammanträde 2004-05-25. § 73
- Drivkrafter för minskad sjukfrånvaro


Inledning
Den i särklass viktigaste orsaken till kommunernas dåliga ekonomi och de besparingar som Tyresö och andra kommuner tvingas göra, är minskade skatteintäkter.
Tyresö kommun har minskat de höga sjukskrivningstalen högst marginellt. När departementspromemorian " Drivkrafter för minskad sjukfrånvaro" remissbehandlas så är utgångspunkten att inget kommer att hända med sjukskrivningstalen i kommunen, vilket ter sig som en märklig ambitionsnivå.
Den gemensamma sektorn är överrepresenterade i andel höga sjukskrivningstal. De är också till numerären stora som arbetsgivare, vilket påtagligt påverkar socialförsäkrings-systemet. Småföretagen har klarat detta bättre.
Socialdemokraterna i Tyresö anser att det för småföretagen, bör eftersträvas förenklingar, utan att för den skull åsidosätta arbetsgivaransvaret.
Socialdemokraterna har kritik och synpunkter på enskildheter i förslaget, inte minst borde det finnas ekonomiska incitament även för staten och försäkringskassan som innebär att om de inte fullgör sina åtaganden, så hamnar de föreslagna kommunala kostnaderna där istället. Detta får inte bli en fråga som ensidigt ska hanteras av arbetsgivaren.
Ambitionen och målet bör vara att nå sådana frisktal att kostnaden hamnar på en acceptabel nivå och att skatteintäkterna ökar.

Höjd sjukpenning
Påståendet att höjd sjukpenning skulle leda till ökad sjukfrånvaro är helt befängd. Det är snarare så att en alltför låg sjukpenning innebär en oönskad sjuknärvaro, som dels kan skapa långtidsjukskrivningar, men också generera andra oönskade effekter.

Småföretag
Småföretag är per definition företag eller en grupp av företag sammanslutna i en koncern med antal anställda som understiger 200 personer. Småföretagen har klarat frisknärvaron på ett bättre sätt än större företag, kommuner och staten.
Även om förslaget innefattar både ett högkostnadsskydd, en försäkring för mindre företag och undantag för grupper med väl dokumenterad sjukdom, så bör småföretagen enligt vårt förmenande hanteras efter dess egna förutsättningar och möjligen också i ett andra skede, då de bevisligen inte står för de numerärt största sjukskrivningstalen.
Stora företag och den gemensamma sektorn har och kan lätt skapa strukturer och rutiner för att sköta det åtagande som förslaget skissar. För ett litet företag blir det närmast att genomföra en "allmän självdeklaration" varje gång en medarbetare blir sjukskriven.
Sveriges småföretag behöver mindre krångel, inte mer.
Socialdemokraterna i Tyresö är också positiv till att den tredje sjuklöneveckan slopas och att sjuklöneperioden blir 14 dagar.

Staten och försäkringskassan
I förslaget ska Försäkringskassan senast två veckor efter det att arbetsgivarens rehabiliteringsutredning har inkommit, svara för att en rehabiliteringsplan upprättas. Om inte Försäkringskassan klarar detta innan stipulerad tid bör arbetsgivarens kostnad övergå till Försäkringskassan. På så vis skärps och tydliggörs de ekonomiska incitamenten också för Försäkringskassan.
Arbetsgivare med anställd vilken är sjukskriven i avvaktan på att erhålla vård, exempelvis att operation inte kan erbjudas, bör resultera i att kostnaden hamnar hos staten som får vidta lämplig åtgärd för att undanröja problemet.

Arbetsmiljö
Att minska sjukfrånvaron är sannolikt den enskilt viktigaste frågan för Sverige och därmed för Tyresö. All sjukfrånvaro beror inte på förhållanden på arbetsplatserna. Men däremot är det väl känt att hur man på arbetsplatsen sätter in aktiva åtgärder och skapar delaktighet har stor betydelse för hur hög sjukfrånvaron är. Det är bra med drivkrafter som gör det lönsamt för arbetsgivare att skapa en bra arbetsmiljö.
Medfinansieringen som drivkraft, tydliggör vikten av ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Avslutningsvis
Socialdemokraterna i Tyresö är inte nöjda med hur situationen ser ut idag. De höga sjuk-skrivningstalen är dels svåra för varje individ som drabbas, men det är också en bidragande orsak till att kommunernas ekonomi försvagas. " Drivkrafter för minskad sjukfrånvaro" är ett utmärkt initiativ som parat med ekonomiska drivkrafter även för stat och Försäkringskassa torde kunna ge nytt bränsle till denna avgörande framtidsfråga.
Det finns säkert enskildheter som ytterligare kan förbättras, justeras eller på annat sätt göras om. Socialdemokraterna i Tyresö vill påverka inriktningen av förslaget. och viljan, Genom ett tydligt ställningstagande om viljeinriktning och klara exempel på förändringar.
Att bara säga nej till förslag och förändringar utan att själv komma med egna idéer och konstruktiva alternativ, är inte att ta problemen på det allvar som krävs!
Socialdemokraterna yrkar med anledning av ovan avslag till kommunstyrelsens yttrande över utredningen " Drivkrafter för minskad sjukfrånvaro".


För (s)-gruppen i kommunstyrelsen

………………………………………...
Anders Bergérus


3 kommentarer:

Klockan 12:58 fm , Blogger paradox55 sa...

En sak som jag tycker man missar i politiken när det gäller sjukskrivningar är att skaffa vettig sysselsättning som strävar efter rehabilitering och utgår från individen.

Många sjukskrivningar tror jag grundar sig i en ond spiral där människor känner sig meningslösa.

 
Klockan 2:41 fm , Blogger Nya Bergérusbloggen 3.0 sa...

Visst jag delar din uppfattning. Och ju längre en människa är ifrån sin arbetsplats desto högre blir tröskeln att komma över när personen ska tillbaka i arbete.

Därför bör kontakten med arbetsplatsen i möjligaste mån (naturligtvis med hänsyn till sjukdomsbilden) hållas vid liv.

 
Klockan 9:00 em , Blogger paradox55 sa...

Många långtidssjukskrivna har ingen arbetsplats. Här faller en del mellan stolarna och skickas runt utan att man gör en bra rehabiliteringsplan.

Det görs en mest för att det ska göras en. Här måste man bli bättre.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida