Nya Bergérus-bloggen 3.0

Varmt välkommen till min blogg! Jag heter Anders ”Abbe” Bergérus och är Socialdemokratiskt 1:e ombudsman i Värmland. För mig handlar politik främst om samhällsförändring. Jag ska så konstruktivt och drivande som möjligt försöka, att med egna ord beskriva viktiga händelser, uttrycka åsikter och skapa debatt.

2005-05-30

Nej till tillfälligt bygglov för husvagnar i Skrubba

Kommunstyrelsen beslutade i torsdag att avstyrka till fälligt bygglov för husvagnslägret på gamla soptippen i Skrubba. Skälen återfinns i nedanstående brev till Stockholms stad:


Stockholms stad
Stadsbyggnadskontoret
Ytterstadsavdelningen
Box 8314
104 20 Stockholm


Remiss från Stockholms stad angående lov för tillfällig åtgärd för uppställning av husvagnar i Skrubba
Ert dnr 2005-06506-571, Vårt dnr 2005 KSM0471

Tyresö kommun avstyrker frågan om lov för tillfällig åtgärd (längst t o m 2005-08-31) för uppställning av husvagnar i Skrubba.<
Tyresö har sedan ett par år ett konstruktivt utbyte om Skrubba-området med grannkommunerna Stockholm och Nacka i den s k LÄSK-gruppen (Lindalen-Älta-Skrubba). LÄSK-gruppen diskuterar intressanta utvecklingsmöjligheter för området där kommunerna möts. Gruppen har också blivit ett viktigt forum för utbyte i små och stora frågor och inte minst en kanal där allt som pågår i området ventileras och diskuteras. Kommunstyrelsernas ordförande i de tre kommunerna utgör styrgrupp för LÄSK-samarbetet.

SWECO VIAK har på uppdrag av (dåvarande) gatu- och fastighetskontoret i Stockholm genomfört en miljöteknisk markundersökning av tippområdet i Skrubba. Av undersökningen från november 2004 framgår bl a att det finns kraftigt förhöjda halter av arsenik, bly, kadmium, koppar, krom, vanadin och zink inom området. I en punkt uppmättes halter av arsenik som var mer än 370 ggr riktvärdet för MKM GV (mindre känslig markanvändning med grundvattenuttag). I en annan punkt har cancerogena PAH i en halt överstigande riktvärdet påträffats.

Följande citat angående deponin är hämtat från kapitlet "Akut behov av åtgärder".

"Inom området finns risk för att akuttoxiska halter föroreningar förekommer. Området är idag inhägnat, men det finns tydliga tecken på att dumpning fortfarande sker. Så stora föremål (fordon och skrymmande avfall) påträffas att man kan misstänka att de har införts genom grinden eller stora hål i staketet. Att grinden hålls låst med hänglås borde hindra nyttjande av deponin, men det verkar inte ha varit fallet. Det finns även tecken på att människor har tagit sig in på området och till exempel utnyttjat området för motorcykelkörning.

Eftersom det finns hälsofarliga ämnen i marken bör dels inhägningen repareras och man bör även förhindra att obehöriga kan ta sig in genom grinden.

Om man inte kan se till att människor inte har tillträde till deponiområdet bör man som försiktighetsåtgärd övertäcka de förorenade massorna för att förhindra direktexponering."

Med ledning av utredningen har Stockholms stad förklarat marken vara för förorenad för att kunna bygga en väg på. Tyresö kommun finner det anmärkningsvärt att Stockholm inte anser sig kunna bygga väg över det förorenade området samtidigt som man kan upplåta den för människor att bo på, om än tillfälligt.

Tyresö kommun anser det också mycket olyckligt att informationen till kommunen (invånare, politiker och tjänstemän) varit obefintlig. Kommunen fick kännedom om ärendet vi media. Etableringen av husvagnarna skedde efter anvisning av Stockholm stad.

Tyresö kommun har mottagit klagomål från närboende om att de som bor på campingen bränner elkablar. Stockholms miljöförvaltning har informerats om detta.

Av erfarenhet vet alla att tillfälliga lösningar kan ha en tendens att bli permanentade. Det gäller särskilt frågan om svårplacerade verksamheter. Av projektbeskrivningen framgår bl a: "Socialtjänsten valde att ge dem vad de önskade: bajamajor, containrar och el på Skrubbatriangeln. På så sätt skapades möjligheten att gemensamt med de boende finna bättre och långsiktigare boendelösningar". Längre ner anges att arbetet med personerna som bor i området går framåt, men att arbetet tar tid och inte bör avbrytas för tidigt.

Ovanstående skulle kunna tolkas som om verksamheten inte är på gång att avvecklas. Tyresö kommun vill påminna om det löfte kommunen fått av Margareta Olofsson om att verksamheten ska vara avvecklad senast den 31 augusti 2005.

Avslutningsvis vill kommunen ifrågasätta omfattningen av verksamheten. I ansökan anges att uppställningen avser ca 10 husvagnar. Vid besök på plats visar det sig att 17 husvagnar står uppställda på området, som också är mycket skräpigt. På området finns dessutom 20-25 bilar uppställda.

Tyresö kommun vill från och med nu ha kontinuerligt information om hur avvecklingen fortskrider. Denna information kan lämpligen lämnas via "LÄSK-gruppen".

För Tyresö kommun


Berit Assarsson
Kommunstyrelsens ordförande



Anders Bergérus
Oppositionsråd

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida