Nya Bergérus-bloggen 3.0

Varmt välkommen till min blogg! Jag heter Anders ”Abbe” Bergérus och är Socialdemokratiskt 1:e ombudsman i Värmland. För mig handlar politik främst om samhällsförändring. Jag ska så konstruktivt och drivande som möjligt försöka, att med egna ord beskriva viktiga händelser, uttrycka åsikter och skapa debatt.

2005-11-20

På besök i Aberdeen

Har varit i Skottland på besök torsdag och fredag, med projektet Medborgarfokus, som drivs av Sveriges kommuner och landsting. Förutom Tyresö så ingår också Lomma, Uddevalla, Nacka och Larviks kommuner. Larvik ligger för övrigt i Norge.

Nåväl i Aberdeen som vi besökte fick vi ta del av en rad olika projekt. Det var medborgarpanel som genomförs med stadens universitet. Ett annat projekt handlar om att engagera och göra ungdomar delaktiga. Young Scot heter huvudprojektet. Dialogueyouth är ett annat delprojekt.

Mer allmänt för alla åldrar är The people´s voice eller Aberdeen Civic Forum som det också kallas. Ett annat medborgarprojekt är The Ethnic Minority Forum som har en något annorlunda ansats än vad det skulle ha haft om det varit ett svenskt projektet.
Vi fick också veta att de riktigt fattiga i Scottland till övervägande del består av etniska britter. I Glasgow saknar ca hälften av befolkningen motsvarande gymnasialutbildning. Om Storbritannien skulle råka ut för motsvarande upplopp som de i Frankrike för någon vecka sedan, så skulle det sannolikt inte vara ungdomar med utländsk bakgrund, utan brittiska ungdomar som protesterade.

Både Scottland och resten av UK har också problem med gästarbetare som lever helt utanför det brittiska samhället. De tvingas att bo på arbetsplatsen, de får lön under den lagstadgade minimilönen (Sverige har ingen sådan lag, utan istället en ordning med kollektivavtal). Visst finns motsvarande social dumping också i Sverige, men inte alls i samma omfattning. Britterna precis som vi svenskar har inget emot att det kommer hit människor från andra länder och arbetar, men det ska vara på lika villkor och med mänskliga förhållanden.

I Storbritannien och i många andra länder så har de inte samma tradition av organisations- och föreningsliv. Vi svenskar är oerhört engagerade i allt från innebandyföreningar, frimärksamlande, båtklubbar och folkbildning i ABF. Samtidigt så märks det att även vårt folkrörelsesamhälle håller på att ändra karaktär och blir allt mer konsumerande. Äldre ungdomar tränar inte i tyngdlyftningsklubben, de går och gymmar. Fler och fler idrottsaktiviteter bygger på en samverkan mellan ett företag och en förening, och där medlemsengagemanget inskränker sig till själva utövandet.

Andra iaktagelser är att de är mycket mer drogliberala och har också en annan och betydligt mindre sträng syn på rehablitering av yngre med missbruksproblem. Antalet med problem är också fler vilket medverkar till att de inte kan vara lika tydliga och metodiska med varje individ som den svenska socialtjänsten är.

Den andra mer allmänna iaktagelsen är att de inte på samma sätt som i Sverige har tillgång till dator i hemmet och internet. Istället så gör de som i Asien, de sms:ar. De svar de vill ha in vill de få in via txting, som de säger.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida