Nya Bergérus-bloggen 3.0

Varmt välkommen till min blogg! Jag heter Anders ”Abbe” Bergérus och är Socialdemokratiskt 1:e ombudsman i Värmland. För mig handlar politik främst om samhällsförändring. Jag ska så konstruktivt och drivande som möjligt försöka, att med egna ord beskriva viktiga händelser, uttrycka åsikter och skapa debatt.

2005-11-25

Strid för strandskyddet

Idag har jag varit på Samhällsbyggnadsberedningen. Det är ett organ inom Sveriges kommuner och landsting. Det är en av de tyngre beredningarna som arbetar med att företräda framförallt kommunernas intressen i frågor som rör samhällsbyggnadsfrågor och miljöfrågor.

Idag hade vi två frågor som var politiskt viktiga. Den viktigaste enligt mitt synsätt var att värna strandskyddet. Vissa glesbyggdskommuner tror att bara strandskydder reduceras som kommer de att kunna vända en negativ trend med utflyttning genom att de kan tillskapa attraktiva boendemiljöer. Visst, de har en poäng med att det inte påtagligt kommer att påverka tillgängligheten, eftersom de har en så rik tillgång till mark i sjölägen. Men för tillväxtoreter som Stockholms län, göteborg-Bohuslän och Skåne är det katastrof, då kust och strandnära sjölägen blir privata reservat.

Jag har argumenterat flitigt för att få människor kommer att flytta till Arjeplog, även om de kan köpa en egen sjö och bygga nära intill. Det finns andra drivkrafter som väger tyngre, till och med för de som inte behöver fundera över sin försörjning.

Det viktiga för mig är att frågan om strandskydd inte styrs av kortsiktiga intressen, inte av geografi, utan som tar sin utgångspunkt från människan och dess möjlighet till att kunna nå samband och komma i åtnjutande av vatten, oavsett om det är hav eller sjö.

Den andra frågan handlade om EUs nya miljöregler. EU ställer allt högre krav. Jag anser att frågan om partiklar i tätorternas luftrum, går att hantera på ett ganska enkelt vis. Den helt avgörande frågan är dubbdäcksanvändningen. Dubbdäcken ruggar upp asfalten som skapar föroreningar. Dubbdäcken krossar också den sand som läggs ut som halkbekämpning. Genom att förbjuda eller kraftigt reducera dubbdäcksanvändningen till förmån för odubbade vinterdäck, så kallade M&S däck så skulle de 80% av tätorterna som har för höga partikellhalter kunna komma rejält under gränsvärdena. Vem är då förlorare undrar vän av ordning? Ingen enligt mitt synsätt. Kommunerna och vägverket sparar pengar genom minskat slitage på vägarna. Privatpersoner kan lika gärna ersätta dubbdäck med vinterdäck. För de som kör osedvanligt lite, så räcker det dessutom med en uppsättning däck. Och den största vinnaren är människors lungor och miljön, som får en bättre luft.

Det som stör mig är att enkla frågor, utan direkta förlorare ska vara så oerhört svåra att lösa, när lösningen är så enkel och så billig.

2 kommentarer:

Klockan 8:48 em , Blogger //linda sa...

Bäste Anders Bergérus,
du har ju missat hela poängen när det gäller strandskyddets vara eller inte vara! För det första, vill jag invända mot din djupt förenklade och felaktiga bild av oss glesbygdskommuners argumentation kring strandskyddet.

Vi begär inte en generell reducering av det, vi begär en flexibel tillämpning med stort inflytande för den lokala nivån. Strandskyddet är ingen fråga som behöver beslutas på nationell nivå, det klarar vi själva långt bättre i kommunerna. Så (s)ympotomatiskt av dig som sosse att tro att människor inte vet sitt eget bästa och att Politiken med stort P, bättre än medborgarna, kan och vet (sic!).

För det andra, skälet till att vi lokalt vill och bättre anser oss klara av strandskyddsfrågan, hänger samman med den långt större frågan om hur man bäst skapar tillväxt och utveckling. Om vi av statsmakten förbjuds/förhindras att ta vara på och utveckla de unika resurser och tillgångar vi har, kommer vi att förbli så hopplöst förlorade som vi är just nu.

Jag tror inte att inflyttningen kommer att öka dramatiskt till våra kommuner tack vare en mer flexibel strandskyddsreglering. Men varför ska vi inte ens få dra nytta av de lokala och unika konkurrensfördelar vi besitter? Hur ska vi ha en ärlig chans, att erbjuda de som faktiskt vill bo här, oavsett om de har gjort det se'n tidigare eller inte, en attraktiv livsmiljö?!

Jag är helt övertygad om att Du och Dina politiska kollegor i Tyresö är mer kapabla att besluta över allemansrätt och strandskydd i Tyresö än vad jag eller centralmakten är och omvänt. Just därför måste ansvaret decentraliseras och ges till de som bäst förstår att förvalta och utveckla sina lokala resurser. Betro den lokala nivån, Bergérus!

Bästa hälsningar
//centerlinda

 
Klockan 10:35 fm , Blogger Nya Bergérusbloggen 3.0 sa...

Att göra som du föreslår låter vackert, men det leder i praktiken till att strandskyddet försvinner i lagens mening.

Poängen för kommuner i glesbygd är att klyftorna mellan centrum och periferi, som finns men som trots allt är relativt små, kommer att öka. Långsiktigt så kommer gapet i fastighetspriser att öka. En sjötomt i Stockholms län kommer inte att vara konjunkturkänslig, möjligen med reservation för att priserna bara ökar lite mindre. Däremot kommer kapital att flytta från glesbyggd till tillväxtområdena. Det är alltid mer påtagligt vid sämre konjunkturer.

I Tyresö så tycker centern, med sitt enda mandat som vi, men röstar alltid som (m), ety de ingår i en majoritet.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida