Nya Bergérus-bloggen 3.0

Varmt välkommen till min blogg! Jag heter Anders ”Abbe” Bergérus och är Socialdemokratiskt 1:e ombudsman i Värmland. För mig handlar politik främst om samhällsförändring. Jag ska så konstruktivt och drivande som möjligt försöka, att med egna ord beskriva viktiga händelser, uttrycka åsikter och skapa debatt.

2006-02-15

Om Larviks kommun och borgerlig inkubationstid

Den 5-6 oktober 2004, alltså för snart två år sedan, så besökte kommunförbundets projekt Medborgarfokus - där Tyresö kommun är deltagare - den norska kommunen Larvik. Det handlade om demokrati och medborgarinflytande.

Larviks kommun har på ett förträffligt sätt inrättat ett servicecenter som hanterar 90% av alla inkommande ärenden. Det har kunnat minska deras administrativa kostnader och gett specialisterna mer tid åt det som är svårt och besvärligt.

Naturligtvis tog jag med mig detta hem till Tyresö och omsatte detta till förslag för Tyresö kommuns budget. Den Socialdemokratiska alternativbudget hade detta som en tydlig besparing, samtidigt som det gav utrymme att satsa på förskola, skola och omsorg.

Tyresös moderata kommunalråd, Berit Assarsson kallade förslaget för helt orealistiskt.

Nu i februari 2006, så läser jag i kommunens personaltidning Anslaget (se nedan), att kommunens förvaltningschefer tillsammans med några fackliga företrädare har varit i Larvik i mitten av Januari. Alltså för en månad sedan.

Det är naturligtvis alldeles utmärkt att de har varit där, men det är två år som är förlorade. Antingen är det oförmåga och velighet att fatta beslut eller också var de tvungna att lägga förslaget i karantän, för att det kom från Såssarna. Jag kan sätta en svensk guld-tia på att Berit Assarsson kommer att lägga fram detta som ett borgerligt förslag.

./. Här kommer texten i artikeln från Anslaget:

I mitten av januari reste kommunens ledningsgrupp – förstärkt med några fackliga representanter – till Larvik i Norge. Larvik har en unik modell för medborgarkontakt, bl a genom ett s k Servicecenter som kan ta hand om 90 procent av invånarnas ärenden. Birgitta Lundell berättar mer:

Vi var nyfikna på den intressanta utvecklingsprocess i Larvik som vi fått kontakt med genom tidigare samarbeten.I Larvik vill man bl a göra det så enkelt som möjligt för invånarna i kontakterna med kommunen. Under ett antal år har man aktivt arbetat dels med sin planmodell för styrning, ledning samt kvalitetsarbete, dels format en ny typ av organisation.

Man har utvecklat rutiner för samråd med medborgarna och arbetat mycket med frivillighet och nätverksbyggnad. Det var det senare vi ville lära i Larvik – att sätta våra invånare i centrum!

Gemensamt Servicecenter

Sedan 1998 har Larvik ett s k Servicecenter i entréplanet i kommunhuset. Det startades först som ett projekt och tanken var att de flesta av de tjänster som invånarna frågade efter skulle behandlas på ett enda ställe.

Larvik inledde arbetet med en bred kartläggning av vilka ärenden som var lämpliga att handläggas på Servicecentret – ungefär tusen stycken! Från början hade man 30 anställda – tjänsterna utlystes internt och över 90 personer sökte. Idag är man 17 personer varav fem generalister, och alla har utbildats för uppgiften. Till servicecentret hör även reception, växel och post/arkiv.

Många olika ärenden

Servicecentret svarar även på en del frågor som faller under andra myndigheter. Det är ju inte självklart för alla vilka områden kommunen svarar för, och tanken är att man vill hjälpa till så långt det är möjligt. Man har också försökt att få igång ett samarbete med statliga myndigheter men det har inte riktigt lyckats ännu.

Bland de ärenden som behandlas av Servicecenter kan nämnas bostadsförmedling, lägenhetsbesiktningar, bostadsbidrag, enklare bygglov, fastighetsregister, tomtstyckningar, uthyrning av markområden, handikapptillstånd, barnomsorgsplatser, teknisk kundtjänst, tillfälliga alkoholtillstånd, hemtjänst, färdtjänst samt synpunkter och klagomål. Några personer från socialtjänsten finns också på plats i servicecentret även om de organisatoriskt tillhör den sociala verksamheten.

Varje dag inleds med att generalisterna träffas en timme då de blir uppdaterade om senaste nytt bl a genom att enheterna kommer dit och informerar.

Nästan alla ärenden

När man kommer till Larviks kommun möts man av en rymlig reception med ett rikt utbud av informationsmaterial. I receptionen berättar besökaren om vad man vill ha hjälp med och blir därefter hänvisad till någon av generalisterna.

Enligt den uppföljning som fortlöpande genomförs klarar generalisterna cirka 90 procent av ärendena via besök eller via telefon. Det som inte klaras här går naturligtvis vidare till specialisterna på enheterna. Förutom lättillgängligare hjälp för invånarna har Larviks modell medfört en annan fördel. Eftersom Servicecentret klarar de mesta av rutinärendena får specialisterna ägna mer tid åt de ärenden som behöver mer handläggning.

DET VAR ETT mycket spännande besök och gruppen från Tyresö var eniga om att det finns mycket att begrunda och lära av Larvik. Nu börjar våra egna diskussioner om hur vi på bästa sätt kan ge kommuninvånarna en maximal service. Och självklart fortsätter vi studera andra lösningar, några av oss har t ex besökt ett par av Stockholms medborgarkontor. Birgitta Lundell

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida