Igår kväll så var det sammanträde med kommunstyrelsen i Tyresö kommun. Kommunens regering kan man lite förenklat säga. Några ärende var mer intrassanta än andra.Planeringsmodell
Kommunstyrelsen beslutade om en ny planeringsmodell för budgetarbetet. Den kommer att bli en förbättring och ett klart fall framåt för oss som är politiker och kanske ännu mer för de Tyresöbor och de journalister som vill sätta sig in i kommunens verksamhet. Det kommer på ett helt annat sätt att bli möjligt att jämföra olika skolor med varandra, se om besluten verkligen blivit genomförda. I dokumentet fanns det också ett avsnitt med fyra sidor med politiska utgångspunkter som den borgerliga majoriteten står bakom - den delen yrkade vi avslag på och vi kommer att återkomma senare i budgetprocessen med den Socialdemokratiska oppositionens utgångspunkter. InvesteringarKommunstyrelsen antog också en reviderad investeringsbudget som innebär ett oerhört stort åttagande 2006. Även framgent har Tyresö stora behov genom att det finns dubbla investeringsbehov. Dels finns behovet av att göra reinvesteringar i byggnader som är byggda på 1960- och 70-talet. Både ålder och eftersatt underhåll tar nu ut sin rätt. Det andra är att Tyresö växer och expanderar i de östra kommundelarna. Detta blir en påfrestning på kommunen innan allt är satt på plats och innan en del av utgifterna betalts tillbaka.Västra Nytorpsvägen En tredje fråga vid kommunstyrelsen sammanträde var behandlingen av detaljplan för västra Nytorpsvägen där vi Socialdemokrater har avvikande uppfattning på två områden. Det är 1: Att en enskild fastighetsägare av de borgerliga partierna förvägras styckning om fastigheten understiger 7000 kvm.Socialdemokraterna anser att riktmärket för tomtstorlekar bör vara ca 2 000 kvm. Det är tomtens beskaffenhet och läge som ska vara avgörande vid beslut om styckning.
När detaljplanen så småningom genomförs så innebär den många fördelar i form av kommunalt vatten, större byggrätter, förbättringar av vägar och dess säkerhet. Dessa kostnader kommer inte att betalas med skattemedel, så har det inte varit i andra delar av kommunen och så kommer det inte att bli här.För många fastighetsägare kommer gatukostnadsavgifter tillsammans med kostnader för anslutning det kommunala vatten och avloppsnätet att bli kännbara. För många vanliga barnfamiljer är det en framkomlig väg att stycka av en bit av den egna befintliga tomten och använda dessa pengar dels till kostnader för gatu- respektive vatten och avloppsavgifter. Och dels till att finansiera de egna installationskostnaderna för vatten- och avlopp från tomtgräns till själva huset, och därmed kunna komma i åtnjutande av förbättringarna som finns i detaljplanen.Styckekostnaden för gatu- respektive vatten och avloppsavgifter blir dessutom i sig lägre, om fler är med och delar dem. Det är 2: Vidare att de vill ha en väldigt märklig begränsning i byggrätten som skrivs in i relation till andra områden som detaljplaneläggs i Tyresö. Skillnaden mellan den konservativa moderata hållningen och den Socialdemokratiska inställningen är att Moderaterna vill maximera huvudbyggnaden till 160 kvm och därtill ge möjlighet att bygga 40 kvm uthus, medan vi säger att om man bygger i ett plan så får huvudbyggnaden vara 200 kvm om man inte bygger uthus och 160 kvm om man bygger uthus.
Kort sagt: Socialdemokraterna anser att individen, fastighetsägaren också i Östra Tyresö, själv kan avgöra om garage eller uthus ska vara fristående eller sammanbyggt med huvudbyggnaden!
I går eftermiddag var jag på öppet hus hos handikappomsorgen. Där visade de olika verksamheterna upp sin verksamhet och där fanns också flera föreningar representerade.Själv fick jag chansen att prata ordentligt med personal från ett par enheter som i relation till varandra har en skiftande verksamhet. Boendeenheter, Rehab, avlastning för barn- och ungdomar och flera andra. Ändå var detta bara en avdelning inom Socialförvaltningen - Handikappomsorgen som har en så omfattande verksamhet.
Idag så har jag besökt och deltagit när Njupkärrs skola lagade och serverade skollunch. Kl 09.00 så kom jag till skolan och fick där ett varmt välkomnande. I köket hade verksamheten varit igång sedan kl 07.00, så det fanns ingen tid till annat än arbete. Snart iförd förkläde, skoskydd och en för ändamålet avsedd mössa på huvudet, så fick jag hjälpa till med att förbereda skollunchen. Raggmunk med lingonsylt stod på matsedeln. Jag packade upp raggmunken efter att ha smörjt plåtarna och placerade dem i värmeskåp. Sallad och andra grönsaker var redan iordninggjort. 750 raggmunk var levererat. Vilket inte räcker till drygt 300 luncher för elever, lärare och annan personal.Som tur var hade de potatisbullar i frysen som de kunde skarva med.När lunchen var till ända så var det soprent på faten, men ingen sa att de gick hungriga matsalen. Och lite sallad fanns det kvar på faten.När vi väl barnen kom till matsalen, så möttes jag av många glada och inte minst spontana tillrop och frågor. Barn gör så. Är du ny här? Är du mattant här? Eller matgubbe blir det väl? Vad gör du här!? Give me five...Fyra iaktagelser efter fyra timmar i skolköket på Njupkärr: 1. Mina tre nya "kompisar" som jobbar där, sliter riktigt hårt för att hinna med att först servera frukost till fritidsbarnen som kommer tidigt. Därefter förbereda, färdigställa och servera lunchen. Städa upp och diska samt slutligen ordna med mellanmål 2. De har också en oro för att maten ska räcka till.Det är ofta ganska precis.3. Själv tycker jag att mer mat borde lagas i kommunens centralkök, istället för som idag på findus ( i köket på skolan får endast koka pasta, ris och potatis, samt skära grönsaker. I övrigt handlar det om att värma och inte minst servera maten).4. Den berömda ljudnivån, var INTE hög. Det var synnerligen lugnt och bara under en kortare stund, var det lite högre tonläge, men då var matsalen så gott som fullsatt. Detta är i hög utstäckning en närande del av samhället...
...Och här från ett valmöte
Värderingar, bistånd och tredje världen. Vem har sagt att en valrörelse inte kan handla om solidaritet. Den brittiska valrörelsen är spännande på många plan.
Skolgårdsdag i Krusboda
Idag har det varit skolgårdsdag vid Krusboda skola. Vad är det undrar vän av ordning. Det är som en städdag i kvarteret fast på skolgården och mycket mer avancerat. Själv har jag målat plank tillsammans med yngsta sonen mellan kl. 09.00-14.00.Andra föräldrar målade samtidigt staket, lekrutor och lekormar. Några snickrade bänkar och Spaljéer - vilket i sig var ganska häftigt när några pappor som jobbar i byggsvängen, körde in sina bilar och lastade av bordsklingor och andra maskiner. Även vanligt krattande, rensande av ogräs och andra städuppgifter stod arbetslistan. Barnen hjälpte till på ett fantastiskt sätt men när uthålligheten tröt kom de istället bärande på en höna, en tupp eller pytteliten kyckling från skolans gröna uterum.Eldsjälen bakom både gröna rummet och skolgårdsdagen är Solveig Dahl. Hon har under många år byggt upp och skapat en ganska stor samhällsförändring - På Krusboda skola. Varje skola skulle ha en egen Solveig!Igår hade några av gångarna i Krusboda sin städdag i kvarteret. I helgen har också Tyresö golfklubb haft städning nere vid golfbanan. Båtklubbar och andra har en ständigt pågående upprustning.Kort sagt! Denna helg har många Tyresöbor, använt sin fritid, för att tillsammans göra stora ideella insatser för det gemensamma. Det är samhällsengagemang!
På måndag släpper Bruce Springsteen sitt nya album: "Devils and dust". Mitt svar är att det sannolikt blir en av årets viktigaste kulturhändelser. Om jag nu skulle få den frågan…
… Möjligen tillsammans med att Bossen spelar live den 23 Juni på Scandinavium i Göteborg. Och den 25 Juni på Hovet i Stockholm. Men biljetterna gick föga förvånande åt i ett nafs.
Klicka på rubriken och se den senaste filmen från Labours valrörelse, där Tony och Cherie Blair besöker Highland School.
Tyresö Teaterförening kommer med start den 11 juni att spela "Cirkus Bombi Bitt" - som är en fri bearbetning av Fritiof Nilsson Piratens "Bombi Bitt och Jag".
Hela spelprogrammet kan erhållas genom att klicka på rubriken ovan.Det blir en föreställning för hela familjen som kommer framföras i cirkustältet vid Äppellunden invid vandrarhemmet Lilla Tyresö, kika gärna in på dess hemsida: http://www.lillatyreso.se Tyresö teaterförening är att beundra. De skapar kultur i Tyresö och ofta om eller med anknytning till Tyresö. Och de är proffsiga.
Till mötet med kommunfullmäktige som ägde rum igårkväll, så hade mina partivänner, Susann Ronström och Marita Bertilsson lämnat in en oerhört angelägen interpellation (= betyder ungefär fråga till ansvarig/a nämndsordförande som fler än de som skrivit under respektive fått frågan får debattera)om Mobbing och alkohol. Ett svar kommer vid nästa kommunfullmäktige den 19 maj, från de ansvariga i den borgerliga majoriteten. Kom gärna med kommentarer, synpunkter och förslag till Susann och Marita här på min blogg inför kommunfullmäktiges nästa möte. Interpellation till / ordföranden för barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden
Barn och ungdomars sociala miljö i Tyresö
Tyresö har under de senaste åtta åren redovisat överskott i kommunens resultat, vilket i sig är positivt. Dessa resultat har åstadkommits genom restriktivitet i kommunens utgifter och nedskärningar inom barn- och utbildningsförvaltningen. Specialavdelningen inom socialnämndens område har genom åren utvecklat olika typer av vård på hemmaplan. Våra nyckeltal – jämförelsetal med andra kommuner i riket och kommuner i länet – visar också på lägre personaltäthet och större barngrupper. Vi får allt fler ungdomar i tonårsålder samtidigt som fritidsgårdsverksamheten dragits ner till en oacceptabel nivå. Rapporter om drogvanor bland Tyresöungdomar visar att drogmissbruket bland Tyresös ungdomar ligger över riket i övrigt. Detta problem är ytterst allvarligt och oroande. Och man måste fråga sig vad orsaken till detta är. På våra skolor finns bra program för att motverka mobbing, sextrakasserier o dyl, exempelvis Charlie och Friends. Trots detta möts vi av rapporter och nyheter, som visar på att barn utsätts för kränkande behandling från sina skolkamrater. Detta gör att vi ställer följande frågor: - Vilka riktlinjer och uppföljningsinstrument sätts in från kommunledningen för att motverka denna för våra barn och ungdomar oroande utveckling? - Vad gör den politiska ledningen för social- och barn- och utbildningsnämnden för att motverka mobbing, sexuella trakasserier och rasistiska yttringar?
- Hur tänker den politiska ledningen möta problemen med den ökade alkoholkonsumtionen bland Tyresös ungdomar?
För den socialdemokratiska fullmäktigegruppen
Susann Ronström
(s) gruppledare SocialnämndenMarita Bertilsson (s) gruppledare Barn- och utbildningsnämnden
Aftonbladet rapporterar att den moderate riksdagsmannen Per Westerberg anser att cancersjuka mår bra av att jobba. Klicka på länken i rubriken. Läs artikeln. Och bilda dig en egen uppfattning.
De Danska partivännerna har valt en ny partiordförande. Det blev en kvinna, Helle Thorning-Schmidt, 38 år och ny i Folktinget, men med en bakgrund som Europaparlamentariker.Valdeltagandet var högt. 88% av de Danska partivännerna deltog i omröstningen och Helle Thorning-Schmidt fick 53% av rösterna.Själv vet jag inte speciellt mycket om Helle, men helt uppenbart är att den Danska Socialdemokratin behöver en omstart. Och efter mediarapporteringen har ett hopp tänts hos mig. Kolla gärna på deras hemsida: http://socialdemokratiet.dk/Default.aspx
Det fortsätter att gå bra för Blair, Brown och de andra sossarna inför valet i Storbritannien den 5 maj.
Tidningen Independent publicerar idag en opinionsmätning som gjorts av instituet NOP, med följande ställning:
Labour 38% (+2%)
Tories 32% (-1%)
Liberaldemokraterna 21%(+-0%)
Klicka på rubriken och se hela filmen med Blair och Brown. Även om Sverige och Storbrittanien i vissa avseenden skiljer sig åt, så blir jag både glad och än mer övertygad om betydelsen av att tydliggöra och lyfta fram värderingarna. Det är framförallt värderingar som skiljer partierna åt. Och det är värderingarna som är kärnan och själva poängen med att sluta sig samman i partier. Det leder mig också till hur lika brittisk och svensk Socialdemokrati är. Den 5 maj är valdagen i Storbrittanien. Socialdemokraterna och Tony Blair kommer förhoppningsvis att gå mot sin tredje mandatperiod i regeringsställning. Jag håller tummarna!
I nio landsting så finns det från varandra fristående sjukvårdspartier i landstingsfullmäktige. Under helgen har de ägnat sig åt att smida planer på att kandidera till Sveriges Riksdag.
Som svar på frågan om hur vården ska få mer resurser? Svarar sjukvårdspartiets företrädera på följande vis:
"Det finns en stor utvecklingspotential inom vården. Vi vill stoppa den stora strukturförändring som sker i dag. Syftet sägs vara att effektivisera men vi har inte sett att det har sparat stora pengar hittills".
Med ett sådant svar förstår man varför det kommer fram nya partier, som talar så att vanligt folk förstår...
Det blir en härlig bottenstrid som förhoppningsvis innebär att ingen av följande partier når riksdagen kommande mandatperiod: (v), (kd), (mp), (c), (jl), (fi) eller det samlade sjukvårdspartiet. Och för väljare som inte vill slänga bort sin röst så finns det tre alternativ. Socialdemokraterna, moderaterna och folkpartiet. Med en sådan karta är det högst oklart hur utfallet blir. Inget är förutsägbart. Däremot blir det tydliga regeringsbildningar. Och rent objektivt så är väljarna de stora vinnarna i ett längre perspektiv, med ett sådant scenario. Spänningen stiger!
Igår skrev jag om att den moderata ledningen nu hade bestämt sig för att sänka sjukersättningen för alla till 65%. Även för cancersjuka. Idag så säger de andra tre borgerliga partierna nej till förslaget. Helt omöjligt säger centerpartisten. Vi är kritiska säger kristdemokraten i varsitt uttalande. - Jag vet inte om det är de höga opinionssiffrorna, om skinnet är sålt innan björnen är skjuten. Men det här är ett utmärkt exempel på hur en eventuell borgerlig regering skulle fungera.
Nu har du möjlighet att se ett avsnitt från Tony Blair´s videodagbok från valrörelsen i Storbrittaninen på min blogg (klicka på ruriken ovan). Den 5 maj får vi veta om Tony Blair och Socialdemokraterna vinner valet. Jag håller tummarna för en tredje period med Tony!
Nu är det slut på velortjafset hos den moderata ledningen. De har nu besämt sig och vill sänka sjukersättningen till 65%. För alla. Tidigare så skulle de göra en lista över de som inte kunde skylla sig själva (t.ex cancerpatienter som var ett av moderaternas egna exempel), men nu har de ändrat sig och sänker rätt över. (klicka gärna på rubriken och länkas till SR och dem berätta själva) För den som är sjuk så blir det i praktiken en ersättningsnivå på ca 60% eftersom sjukpenningen ska baseras på inkomsten som gällde för två år sedan.För Tyresö kommun kommer det få en direkt effekt på försörjningsstödet - Det man brukar kalla för en socialbidragsboom. Den som är ensamstående och sjuk en längre tid, kommer inte att klara sig på en sådan ersättningsnivå. Och det kommer direkt att påverka förskola, skola. äldre- och handikappomsorg av de enkla skälet att det är kommunens stora verksamhetsområden.Moderaterna har fått tillbaka ansiktsfärgen igen. Den är nu riktigt blååååå!
I går, onsdag så besökte statsrådet Lena Hallengren Tyresö. Tillsammans med mig och Marita Bertilsson som är (s) gruppledare i Barn- och utbildningsnämnden. Programmet pågick mellan kl 09.00 till kl 13.00 och började med ett besök på C3L där vi först träffade skolledningen, därefter i tur och ordning en klass med barnskötare, en SFI klass och avslutningsvis ett kortare besök i en klass som lärde sig programering.kl 10.30 bar det iväg till Krusboda skola och Gröna rummet. Där tog rektorn Mona Nyberg och Solveig Dahl emot. Vi fick vi titta på de nykläckta kycklingarna, men framförallt så fick Lena Hallengren en bra genomgång kring det lärande som pågår hela tiden med Gröna rummet som nav. Och det är minsann inte alla skolor som har en egen hönsgård!Besöket avslutades med lunch från den salladsbuffé som finns i kommunens personalmatsal, tillsammans med representanter för Lärarförbundet, Kommunal och förvaltningsledningen för Barn- och utbildningsförvaltningen.
Igår besökte jag Tyresö gymnasium för att prata om rasism och främlingsfientlighet. De politiska partierna i Tyresö går ut tillsammans under det gemensamma namnet - "Ett Tyresö för alla".
Vi har delat in oss i fyra stycken grupper med två personer i varje. Vi har delat in oss så att det finns både en man och en kvinna och på samma sätt att det finns en som tillhör något av majoritetetspartierna (i Tyresö är det de borgerliga) och en som tillhör något av oppositionspartierna (s,v eller mp). Det är viktigt att markera enighet mellan de politiska partierna i denna fråga.Normalt så brukar jag och Anna Steele Karlström (fp) vara ute tillsammans, men Anna var sjuk igår och Jan Larsson även han från (fp) kom i hennes ställe. Vi hann med tre lektioner och tre klasser. I åtminstone två av dem så var det riktigt bra diskussioner. Det finns en påtaglig medvetenhet på gymnasiet om det hot mot demokratin som rasism och främlingsfientlighet innebär. Det är också tydligt att eleverna på Tyresö gymnasium mestadels är trygga människor, annars hade det funnits en större jordmån för antidemokratiska idéer.
Om någon vecka så har vi varit i så gott som alla klasser på Tyresö gymnasium. För mig har det varit roligt, stimulerande, lärorikt och viktigt.
Socialdemokraterna har utmanat moderaterna på debattrunda. Bra säger jag. De som spekulerar i skälen hävdar att (s) är desperata. Och jag tror att de har alldeles rätt, vi är desperata över att det handlar om allt annat än politikens innehåll, om värderingar eller om ideologiska känslor. Visst går moderaterna framåt och de får gärna vinna om det är på egna meriter, om folk gillar deras politik och deras värderingar. Men om det istället handlar om att politiken hamnar i skuggan av annat, som lägenhetsaffärer och dylikt elände (vilket ingen kan skylla (m) för, utan det är några av partiets egna företrädare som betett sig dumt åt).(s) och (m) utgör allt tydligare och alltstarkare huvudalternativen i svensk politik. Att (s) skulle debattera mot även (c), (kd) eller (fp) är helt ointressant. Den politiska kartan idag är att (s), (m) och (fp) är inne i riksdagen. En drös med partier spelar runt 4% spärren. Det är (c), (kd), (v), (mp), (f) och (jl). Kommer en in lär någon av de som finns inne att åka ur. Jag vill också passa på att ge Moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin en hedersbetygelse för ett snabbt svar på debattutmaningen. Inget tjafs om tider, regler, rubriker. Sådant får vi diskutera sedan, sa Littorin. Jag undrar om inte Littorin har haft större betydelse för den moderata uppgången än Reinfeldt.